Pet Istrijana u radnoj skupini za izradu tri turistička zakona

0

Ministar turizma Gari Cappelli donio je Odluku o osnivanju Radne skupine za izradu Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, Zakona o boravišnoj pristojbi i izmjena Zakona o članarinama u turističkim zajednicama.

Radnu skupinu vodit će ministar turizma Gari Cappelli, a u nju su iz Istarske županije imenovani doc.dr.sc. Ivan Herak, bivši ministar turizma i profesor na poslijediplpmskom doktorskom studiju Ekonomskog fakulteta u Osijeku i Denis Ivošević, direktor TZ Istarske županije. Po svom položaju u raznim Udrugama iz spomenute županije imenovani su i Ronald Korotaj (Udruga poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske), inače predsjednik Uprave Istraturista Umag, Tihomir Nikolaš (Kamping udruga Hrvatske) i Tomislav Popović (Hrvatska udruga poslodavaca), predsjednik Uprave Maistra Rovinj.

Pred spomenutom Radnom skupinom ozbiljan je zadatak izrade prijedloga triju zakona koji bi značajno trebali promijeniti arhitekturu sadašnjeg sustava TZ-a.Najveća očekivanja turističke javnosti postoje u odnosu na Zakon o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, koji bi sukladno Strategiji hrvatskog turizma koja se odnosi na razdoblje 2014-2020.g.,trebao sadržavati zakonske izmjene prema kojima će se postojeće turističke zajednice preustrojiti u DMO (Destinacijske menadžment organizacije).

Spomenute DMO u konkurentskim destinacijama predstavljaju jedno od središnjih područja znanstvenog i stručnog djelovanja u suvremenom turizmu, a  imaju za cilj razvijati konkurentnost turističke destinacije, a time i svakog njenog dionika, upravo kroz objedinjene napore svih koji su uključeni u njen razvoj. Ovaj princip,zasnovan na načelima održivog turizma,nastoji stvoriti „balans“ i uravnotežiti interese pojedinih dionika turističke destinacije iz privatnog i javnog sektora, nastojeći istovremeno graditi brend destinacije i ojačati njen položaj na visokokonkurentnom turističkom tržištu. (N.Č.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa