Istra ugostila zborove na festivalu Musica Sacra

0

Treći po redu festival Musica Sacra u Hrvatskoj održao se od 13. do 15. listopada a započeo je svečanim koncertom otvaranja u Vrsaru u Bazilici sv. Marije od mora 13. listopada u 20 sati. U prvom dijelu koncerta su se predstavili zborovi M@gnificat i Chorus Augustini iz Slovačke, zbor Schola Cantorum Lorenzago di Cadore iz Italije te iz Hrvatske zbor Marjan iz Splita, zbor Mendule iz Vrsara. Uobičajeno je da na otvaranju festivala, prema izboru organizacijskog odbora festivala, nastupi zbor koji se svojim postignućima istaknuo na domaćoj i međunarodnoj zborskoj sceni, te su tako posjetitelje mogli ove godine uživati u izvrsnim izvedbama Pjevačkog zbora mladih „Josip Kaplan“ iz Rijeke.

Kako je drugi dan festivala posvećen prijateljstvu i druženju, održani su koncerti prijateljstva u Vrsaru  i Pazinu kada su zborovi izveli opušteniji, slobodniji program. U Crkvi sv. Marije od mora su se predstavili zborovi iz raznih krajeva Hrvatske – Mendule iz Vrsara kao domaćini, zbor Kapela Paulina Warasdin iz Varaždina i zbor Condura Croatiaca iz Zadra.  

U koncertnoj dvorani Spomen doma, u suorganizaciji Pučkog otvorenog učilišta u Pazinu, susreli su se zborovi M@gnificat i Chorus Augustini iz Slovačke, Schola Cantorum iz Italije te zbor Marjan iz Hrvatkse a domaćini im je bio zbor Roženice iz Pazina. Ovim je koncertom ujedno obilježen i međunarodni dan zborskog pjevanja.

Najvažniji dan festivala Musica Sacra bila je nedjelja 16. listopada, kada je program započeo pjevanjem zborova na misi u jutarnjim satima a završio svečanim koncertom u 16 sati u veličanstvenoj Crkvi Sv. Eufemije u Rovinju, na kojem su se zborovi predstavili izborom iz svog sakralnog programa. Koncert je vrlo vješto i opušteno vodio poznati operni pjevač i suradnik festivala Ronald Braus.

Zadovoljna brojna publika oduševljeno je pozdravljala sve zborove a posebno je s odobrenjem prihvaćeno vrlo interesantno i efektno zajedničko izvođenje skladbi Zdravo Marijo, Ivana Pl. Zajca, Mozartov Ave Verum Corpus te himna festivala Laudate omnes gentes, Gerharda Lagrangea, uz klavirsku pratnju Ines Perčić a pod ravnanjem maestre Ines Kovačić Drndić, ujedno i predsjednice festivala Musica Sacra.

Uspješan festival koji ima tradiciju od preko 20 godina a već se treći put održao u Istri, još je jednom dokazao kako u kulturnom smislu gradi mrežu međunarodne suradnje između lokalnih i međunarodnih amaterskih skupina, potiče cjeloživotno učenje u amaterskom stvaralaštvu i gradi novu publiku za kulturno-umjetničke programe. Svi su sudionici bili smješteni u resortu Belvedere u Vrsaru. Festival stoga možemo promatrati i u turističkom smislu jer takav kulturno-turistički projekt ima svrhu kroz inovativne, edukativne i zabavne programe dovoditi nove turiste u Istarsku županiju i upoznati ih sa kulturom, tradicijom, gourmet ponudom i doživljajem muziciranja na najljepšim lokacijama u Istri.

Sudionici i posjetitelji festivala dolaze u destinaciju kao dio grupe no kasnije se vraćaju kao individualni gosti sa svojim obiteljima te na taj način Musica Sacra festival doprinosi povećanju broja gostiju u destinaciji te produžuje turističku sezonu obzirom da se odvija u jesen svake godine.

Zemlje domaćini dosadašnjih izdanja Musice Sacre bile su Austrija, Češka, Slovačka, Italija i Slovenija, a zahvaljujući mješovitom pjevačkom zboru Roženice iz Pazina i tvrtki Vedras d.o.o. uz podršku tvrtke Maistra d.d., Grada Pazina, POU Pazin i Turističke zajednice Vrsar, na kartu festivala se prije tri godine ucrtala Hrvatska s tendencijom da postane njegov tradicionalni domaćin, što je izgledno, obzirom da su ovogodišnji sudionici oduševljeno potvrdili ponovni dolazak koji je zakazan ponovno sredinom listopada 2018. godine.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa