GLADIJATOR DAMIRA STRUGARA

Pulski tračevi: tko je u ljubavnoj vezi, a tko koga gađa pikadom?

0
Vesna Petrović Foškera i Damir Strugar
Vesna Petrović Foškera i Damir Strugar

Prošle subote gostovao sam na regionalnoj postaji TV Nova. U svoju televizijsku emisiju „Od subote do subote“ pozvala me voditeljica Vesna Petrović, u istarskom narodu znana i popularna kao Šjora Foškera. 

U emisiji smo pričali o mojoj novinarskoj karijeri, knjizi „Strugalica“, o kolumni „Gladijator“ na portalu Istarski.hr, a dotakli smo se i raznih priča i likova iz svijeta estrade, društva, i politike. Čim sam izišao iz studija, ekipa u režiji rekla mi je da je bilo jako zanimljivo i zabavno, te da je prava šteta što emisija nije trajala duže da ispričam i neke nove i zanimljive tračeve.

Međutim, agilna i britka Foškera uvjerila me da sam ja „frkalac“, a što bi prevedeno na književni jezik značilo da sam neki zvrk koji kakti piše ozbiljno, ali na ivici trača. Nisam odolio da joj ispričam u povjerenju trač da sam čuo da je u „tajnoj vezi“ sa jednim bogatim istrijanskim tajkunom.

Trač kao društvena relaksacija

Pa eto, kako živimo u društvu koje obiluje tračevima i medijima koji sve to objavljuju, žutoj štampi i još žućem internetu, možda nije i loše da i ja sa malo friških nedužnih kuloarskih pričica potpalim javnu maštu. Tako naprimjer ovih dana momak za specijalne operacije IDS-a, sa Velog vrha, koji uživa neograničeno povjerenje predsjednika IDS-a, strasno ljubi zgodnu psihologicu iz pulske Opće bolnice.

Za to vrijeme ugledni istarski medijski mogul iz Medulina, s privremenom adresom u Savičenti i dalje ljubuje sa naočitom županijskom djelatnicom, inače kćerkom ražalovanog, tužnog i detroniziranog visoko pozicioniranog člana stranke vladajućih.

Inače, ova su me dvojica simpatičnih momaka, ima tome već godina dana, vodila sasvim iznenadno na jedan tajanstveni ručak, kako bi mi se zahvalila što sam tada lansirao njihove romanse kao važnu i zanimljivu činjenicu iz pulske društvene kronike celebritya... Bilo je to jako lijepo od njih, pa im se i opet preporučam...

Međutim, trač ne mora biti uvijek ogovaranje ili olajavanje nekoga. Može biti i najobičnije veselo brbljanje. Tračarenje je uobičajen način razgovora i teško ga je izbeći u svakodnevnom životu, ali je trač u većini slučajeva bezopasan. Čak, može biti i zabavan, a i pogodan da se nauči nešto o sebi i drugima. Također, cilj trača može  biti i povećanje ugleda, da nekoj određenoj osobi da na značaju i privuče nečiju pažnju.

Evo, tako je naprimjer nedavno u novinarskim kuloarima prostrujao trač da je gradonačelnik Pule navodno obolio od jake viroze, mada je viđen na nekakvoj polutajnoj večeri s poslovnim partnerima koji su spremni ulagati u Pulu.

S druge strane pričaju upućeni, da je novopečeni potpredsjednik Sabora Republike Hrvatske Furio Radin, u konkurenciji manjinca Milorada Pupovca, ušao u najuži izbor ugledne europske institucije  koja bira „najboljeg profesionalnog manjinca u Europi“.

Pikadori i trolovi

Meni je osobno pak zanimljivo zazvučao trač da je u „Salonu za razbibrigu“ , nadomak hotela „Rivijera“, u Splitskoj ulici broj 3, na oglasnom zidu postavljen poster, odnosno izborni plakat vođe pulske oporbe, na kojoj se pripadnici vladajućih vježbaju, gađajući pikadom nekad super uspješnog direktora Hrvatske lutrije. Ovu vježbu spretnosti, bistrog oka i sigurne ruke, navodno su odbili neki direktori, potpredsjednici nekih organa i institucija, pa čak i agilni velepročelnik za urbanizam i renesansu ovog grada. Jer da je to po njima zaista suludo i nije u skladu sa proklamiranom moždanom convivenzom i decentralizacijom pameti.

Za razliku od trača i glavnih glumaca u njemu: gospode Martinčića, Goba, Zimola i Prhata, koji se u istom prostoru isključivo nalaze zbog partije briškula i trešete, a nikako ogovaranja svih onih koji su zaslužni za njihovo smjenjivanje, micanje i stranačku „žgambetu“, odnosno demokratski vritnjak u njihovo političko IDS dupence.  

No, najnoviji trač iz plavog svijeta „organa gonjenja“ prodao mi je moj osobni tajni agent, koji je zadužen da me prati, snima i druži se samnom. Kaže mi da je u popularnoj zgradi pulskog „Sivog doma“ u tijeku akcija otkrivanja trolova koji su, nema tome puno u predizbornoj kampanji, vrijeđali i napadali neke javne osobe iz svijeta politike i društva.

Za one koji možda ne znaju, termin troll internetski je slang za osobu koja objavljuje napadne komentare ili komentare koji nemaju veze s dotičnom temom nekog objavljenog teksta. Cilj takve osobe je poremetiti tijek rasprave i razljutiti sve one koji sudjeluju u diskusiji na forumu ili nekoj drugoj internetskoj stranici. Ja sam recimo čuo o sebi simpatičan trač da osobno volim kad se ispod mojih tekstova javljaju baš takvi koji šire govor mržnje, negativne utjecaje, rasističke stavove i udaljavaju korisnika od sadržaja.

Dakle, trač je uvijek tu da saznamo i nešto što uopće nismo znali o samome sebi. Kažu znalci da kad bi svi ljudi znali što jedni o drugima govore, na svijetu ne bi bilo ni četvorice prijatelja! Pa ipak, od deset osoba koje govore o nama, devet nas ogovara, a često ona jedna koja nas hvali, čini to loše! Stoga tračajte, tračajte, jer što vam drugo preostaje? (Damir Strugar)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa