U Draguću predstavljene aktivnosti Kuće fresaka

0

U ponedjeljak navečer, u Kući fresaka u Draguću, održao se pravi mali event u organizaciji Općine Cerovlje i Kuće fresaka, dijela Povijesnog i pomorskog muzeja Istre u Puli. Otvorena je retrospektivna izložba „Korta“, izložba najuspješnijih natječajnih radova foto natječaja Grimalda 2012. Projekt Grimalda rezultat je uspješne dugogodišnje suradnje Likovnih stvaratelja Pazin i Udruge mladih Pagubice koja je rezultirala nizom poznatih fotografskih natječaja u sklopu manifestacije "Supci pud mavricun".

Izložbi je prethodila prezentacija projekata Kuće fresaka u Draguću koju je održala voditeljica Kuće, Sunčica Mustač. Voditeljica je između ostalog naglasila važnost fotografskog dokumentiranja u interpretaciji kulturne baštine. U tom je smislu izabrana upravo tema Korta koja na specifičan način interpretira baštinu Istre u mediju fotografije. Radove najuspješnijih sudionika ovog natječaja, a nagrađeni ili pohvaljeni su Siniša Pamić, Slavica Isovska, Kristian Macinić, Dalibor Talajić, Slađan Dragojević, Ivana Puškarić i Alen Niessner, predstavio je, potom, predsjednik žirija foto natječaja Grimalda 2012 kustos Gradske galerije Fonticus Grožnjan, Eugen Borkovsky.

Borkovsky je predstavio općenito uspješan projekt Grimalda. Analizirao je i konkretne radove s izložbe grupirajući ih prema njihovom pristupu temi te razlikujući socijalno angažirane radove, portretne radove, radove u kojima osjećamo nadrealistički moment, a pojedine aspekte i dublje protumačio. Publici se predstavio i Igor Blagonić, organizator mnogih kulturnih događanja na području općine Cerovlje, koji i sam stvara u mediju fotografije, te zahvalio u ime organizatora na mogućnosti da se i na ovaj način sudjeluje u radu Kuće fresaka. Izložbu je otvorio načelnik Općine Cerovlje, Emil Daus, a nakon službenog otvorenja, goste su do kasnih večernjih sati zabavljali Domaći muzikanti, bend iz okolice Draguća. Ovu pomalo nesvakidašnju izložbu Dragućani su razdragano dočekali te jednoglasno poželjeli još sličnih događaja u svome mjestu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa