U petak i subotu Dani gljiva u Premanturi

0

U suorganizaciji Javne ustanove Kamenjak, Gljivarske udruge Sunčanica te Općine Medulin 13. i 14. listopada 2017. u Premanturi će se održati prva takve vrste, dvodnevna manifestacija "Dani gljiva 2017".

U petak, 13. listopada 2017. Kamenjak će posjetiti školarci Područne škole Banjole. Tom će prilikom djelatnici Javne ustanove Kamenjak povesti djecu u edukativnu šetnju tijekom koje će kroz igru i šumsku potragu mališani imati priliku upoznati jesen na Punti. U uvali Polje dočekat će ih gospodin Đino Tanković, predsjednik Gljivarske udruge Sunčanica, te će djeci prezentirati gljivarsku opremu i upoznati ih s pojedinim primjercima gljiva.

U drugom danu ovogodišnjih "Dana gljiva", u subotu 14. listopada, u Kući prirode (prizemlje zgrade Javne ustanove Kamenjak na Placi u Premanturi) biti će u 12 sati otvorena izložba gljiva. Posjetitelji će osim gljiva, moći razgledati izložbeni postav posvećen bioraznolikosti Kamenjaka te kroz virtualnu stvarnost prošetati s dinosaurima koji su u davnoj prošlosti obitavali ovo područje.

Istovremeno će se na otvorenom, ispred zgrade JU Kamenjaka na Placi u Premanturi odražti Gljivarijada kojom Gljivarska udruga Sunčanica slavi deset godina svoga postojanja i rada.

Koncipirana kao natjecanje u pripremanju jela od gljiva, u kojemu mogu sudjelovati ekipe ne samo gljivara, već svih zainteresiranih, Gljivarijada u Premanturi svojevrsna je završnica "Dana gljiva 2017.". Tijekom Gljivarijade, ekipe pripremaju dva jela na bazi gljiva: prvo je gljivarski lonac (kojeg prema svojem receptu te uz odabir sastojaka prema svojem ukusu, pripremaju sve ekipe), a drugo je jelo koje će ekipe pripremati - jelo od gljiva po izboru, to može biti rižoto s gljivama, namaz-pašteta s gljivama, fritaja ili nešto četvrto. Ekipe će biti od strane stručnog žirija ocijenjene kako za pripremljena jela, tako i za dekoriranje samog stola na kojem su pripremali jela od gljiva te će među njima biti odabrana najsimpatičnija ekipa. Prijave ekipa za sudjelovanje u Gljivarijadi otvorene su do dan prije natjecanja, zaključno s petkom, 13. listopada, a prijaviti se zainteresirani mogu pozivom na broj telefona 098 219 770 (Gino Tanković).

Raspored natjecanja

12.00 dolazak natjecateljskih ekipa u Premanturu, pred zgradu JU Kamenjaka
12.30 priprema za početak kuhanja (na raspolaganju će svim prethodno prijavljenim ekipama biti stolovi i kuhala, te 1/2 kilograma gljiva, dok svaka ekipa sa sobom donosi potrebne posude, lonce, pribor te potrebne namirnice za pripremu jela od gljiva
13.00 početak natjecanja u pripremi jela od gljiva - gljivarskog lonca te jela od gljiva po slobodnom izboru svake ekipe koja sudjeluje u natjecanju.
14.00 u prostoru Kuće prirode gospodin Tanković održati će predavanje o gljivama, jestivim i nejestivim vrstama, s posebnim naglaskom na one koje je moguće pronaći upravo na području Južne Istre te Kamenjaka.
16.00 ocjenjivanje pripremljenih jela od gljiva (I., II. i III. nagrada za gljivarski lonac i jelo od gljiva po slobodnom izboru)
16.30 dodjela nagrada za najljepši stol i najsimpatičniju ekipu kuhara na Gljivarijadi

Ulaz na izložbu i predavanje su slobodni, a za sudjelovanje u natjecateljskom dijelu Gljivarijade nema kotizacija pa se pozivaju svi zainteresirani, maleni i veliki mještani i posjetitelji da se prijave za Gljivarijadu u subotu 14. listopada ili posjete događaj, tijekom kojega će moći kušati pripremljena jela od gljiva, razgledati izložbu u Kući prirode, odnosno prisustvovati predavanju u kojem će od vrsnog poznavaoca, berača gljiva s dugogodišnjim iskustvom, predsjednika Gljivarske udruge Sunčanica, Tankovića moći saznati vrijedne informacije, upute i savjete vezane uz branje gljiva na ovom području.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa