sponza na konferenciji ids-a:

'Pod pozdravom Za dom spremni u ustaškim su logorima ubijene tisuće'

0
Tulio Demetlika i Giovanni Sponza
Tulio Demetlika i Giovanni Sponza

Klub zastupnika IDS-PGS-RI na konferenciji za medije 5. listopada predstavio je ključne točke prijedloga zakona kojim će se, po uzoru na razvijene europske demokracije, zabraniti i propisno kažnjavati propagiranje nacističkog, fašističkog, a time i ustaškog režima te njihovih simbola i parola, poput pozdrava „Za dom spremni“.

Ovim prijedlogom svatko isticanje tih simbola i parola postaje kazneno djelo za koje je predviđena kazna zatvora od šest mjeseci do dvije godine zatvora.

- Odbijanje ključnih institucija da se prema tom pitanju jasno i odlučno odrede, dovelo je do toga da je takvo ponašanje postalo društveno prihvatljivo“, istaknuo je predsjednik Kluba zastupnika IDS-PGS-RI Giovanni Sponza i dodao: „Mi ovdje govorimo o pozdravu pod kojim su u ustaškim logorima ubijene tisuće ljudi samo zato jer su bili druge nacionalnosti ili vjere. Neosporiva je činjenica da je ustaški režim bio zločinački režim koji je prodao dijelove Hrvatske drugoj zemlji i koji je radio po izravnim uputama najvećih zločinaca moderne povijesti, Hitlera i Mussolinija“.

U Klubu zastupnika IDS-PGS-RI smatraju da je postojeće zakonsko uređenje ove problematike potpuno neadekvatno te dopunom Kaznenog zakona žele u hrvatski pravni sustav uvesti zakonske odredbe kakve već postoje ili su u zakonskoj proceduru u svim europskim zemljama sa sličnim povijesnim naslijeđem, poput Njemačke ili Italije.

- Cilj ovog zakona je zaustaviti normalizaciju fašizma u hrvatskom javnom prostoru. Toleriranje ustaške simbolike znači pobjedu isključivosti, šovinizma i kapitulaciju liberalne demokracije. Svatko tko poštuje vrijednosti slobodne, antifašističke i demokratske Europe  glasat će za ovaj zakon.“, zaključio je Sponza.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa