Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije:

Potpisan novi ugovor: Radnicima Cimosa u Istri veće plaće

0
Darko Vidmar
Darko Vidmar

Osnovna bruto plaća za prvi platni razred u iznosu 3.196,45 kuna, dodatak za rad u drugoj smjeni od 15 posto umjesto dosadašnjih 5 posto, dvije kune više po radnom danu za topli obrok, povećanje broja dana godišnjeg odmora te regres za godišnji odmor od najmanje 1.250 kuna poboljšanja su novog kolektivnog ugovora između P.P.C. Buzet i Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije koji je na snagu stupio 2. listopada. Ugovor je potpisan 18. rujna u Buzetu, a javnost je o njemu obavijestio voditelj labinskog ureda SIKD-a Darko Vidmar na konferenciji za novinare  4. listopada.

„Bilo je dosta poteškoća u pregovorima zbog promjene vlasnike grupacije. Zbog prekida ugovor smo potpisali skoro godinu dana nakon početka pregovora. Postignuta poboljšanja nisu velika, ali ipak donose koju kunu više i poboljšavaju status radnika. Poslodavci najavljuju nove proizvode i nove narudžbe, što znači da straha za budućnost grupacije nema, a nama je to poticaj za novi iskorak u pregovorima, koje ćemo najvjerojatnije početi nakon 1. travnja sljedeće godine“, kazao je Vidmar.

S prvim danom travnja 2018. godine počet će se primjenjivati novi sustav stimulativnog dijela plaće, koji je također dio potpisnog kolektivnog ugovora, ali je njegova primjena odgođena za šest mjeseci kako bi se mogli pratiti pokazatelji i ukloniti moguće negativne tendencije. Novi sustav ovisit će u prvom redu o osobnoj uspješnosti radnika i uspješnosti pojedine tvornice, umjesto cijelog društva kao sada. Stimulacija može iznositi do 30 posto osnovne plaće.  

Novost su i platni razredi umjesto dosadašnjih koeficijenata za obračun plaće. Radničke plaće svrstane su u deset platnih razreda tako da se bruto plaća u svakom sljedećem platnom razredu povećava za 6 posto u odnosu na prethodni razred. Tako radnik u prvom platnom razredu i navedenih 3.196,48 kuna bruto osnovice može radom u sve tri smjene te vikendom dosegnuti neto plaću od 4.500 kuna, a onaj u desetom platnom razredu neto plaću od oko 5.500 kuna.  

Ograničenje trajanja godišnjeg odmora podignuto je za jedan radni dan i sada iznosi 26 dana za sve radnike. Za radnike starije od 50 godina i stažem od najmanje 25 godina kod poslodavca maksimum godišnjeg odmora iznosi 27 dana, a za radnike na radnim mjestima na kojima se priznaje beneficirani radni staž on iznosi 28 dana. Do tog broja radnih dana godišnjeg odmora dolazit će se nešto brže jer se dodatak na osnovi radni staž podiže za jedan dan svakih pet godina umjesto za dosadašnjih svakih deset godina radnog staža.

Vidmar napominje da u P.P.C. Buzet, u kojemu je sada zaposleno više od 900 radnika, postoji potreba za novim radnicima.

„Naš je stav da će se s ovakvim primanjima teško naći radnici, pogotovo iz domicilnog stanovništva. Zbog toga će se iduće godine, čim se vidi utjecaj dogovorenog kroz ovaj kolektivni ugovor, pokrenuti novi pregovori kako bi rad u ovom Društvu bio primamljiviji za radnike. Nadamo se da i Uprava to uviđa, što nam s uvođenjem novih proizvoda i programa koje najavljuje daje pravo da ćemo u tome i uspjeti“, kaže Vidmar. Labinska tvornica P.P.C. Buzet zapošljava 300-tinjak radnika, buzetska 500-tinjak,a  ročka ljevaonica stotinjak. Uz to, Društvo ima tvornice u Sloveniji, BiH i Srbiji. (Tekst i foto: Robi Selan)  

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa