Evo što su Tuđman i Šarinić 1998. godine govorili na sastanku o Istarskoj banci!

0
Hrvoje Šarinić i Franjo Tuđman
Hrvoje Šarinić i Franjo Tuđman

Detalji dramatičnog sastanka bivšeg predsjednika Franje Tuđmana i i šefa njegova ureda Hrvoja Šarinića 1998. godine tema su teksta u Jutarnjem listu, koji se između ostalog bavi i ondašnjom aferom Istarske banke. Taj dio članka prenosimo u cijelosti.

"Nakon toga Tuđman telefonski zove tadašnjeg šefa Narodne banke Marka Škreba i pita ga o krizi u sedam banaka. Škreb kaže: “To ne bih znao. Nema nikakvih elementa. Znamo da postoje određene banke, ne bih rekao u krizi, ali na to smo upozorili... One koje su brzo rasle, vjerojatno imaju lošiju kvalitetu plasmana od prosjeka, ali nikakvih kriznih informacija nemam. Likvidnost je uredna”, rekao je Škreb. Tuđman ga pita o stanju u Istarskoj banci.

“Gledajte, s Istarskom bankom je problem vlasnički udio, to smo proučavali”, počinje Škreb, i nastavlja: “Prema našem saznanju, nije bilo nekih kršenja propisa, odnosno zakona, međutim, situacija i klima su, nažalost, takvi da se depoziti i dalje iz te banke povlače kad su ljudi čuli da su poduzeća u vlasništvu Miroslava Kutle. U četvrtak mi je gospodin Štokić iz Riječke banke rekao da čak i Županija istarska želi prebaciti svoje depozite iz Istarske banke u Riječku, što bi dovelo Istarsku banku u vrlo tešku poziciju”.

Tuđman stoga pita: “Što ima i od kad ima Kutle u Istarskoj banci?

“Kutle u Istarskoj banci ima dionice, prema onome što mi znamo, nekoliko njegovih poduzeća po sedam posto udjela, što je bio dogovor da izađe iz Poštanske banke, da vas sada ne opterećujem detaljima. To je, zapravo, bila zamjena dionica Croatia osiguranja, Istarske banke, Hrvatske poštanske banke, čime je on stekao određeni udio. To je ono što sam i napisao u notici, to se zna, ali, eto, čekalo se krizu u Dubrovačkoj da se to plasira preko Glasa Istre i ostalih medija. To je od 7. travnja izazvalo sumnjičavost stanovništva koje diže uloge iz Istarske banke; otprilike 500 tisuća do milijun maraka dnevno se smanjuju depoziti u toj banci, što onda izaziva sasvim sigurno likvidne probleme”, kaže Škreb.

Šarinić, pak, kaže kako je Istarska banka već pojela zaduženjima temeljni kapital, a to je u svim normalnim zemljama stečaj banke. “31. prosinca dakle, kad nije došlo do stampeda u Istarskoj banci, temeljni kapital bio je 142 milijuna maraka, a zaduženja su bila već 125. To je bilo 31. 12., a sada, četiri mjeseca kasnije, odljev je do milijun maraka dnevno, čuo sam više od toga, ali pojeli su sto posto kapitala jer, kao i u Dubrovačkoj banci, kamionima šalju novac dolje da se održi sustav. Oni su kao i Škegro, to su profesori koji nikad nisu u privredi bili, rekao je Šarinić", donosi Jutarnji list. Cijeli članak pročitajte ovdje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa