katalonski referendum

IDS: Španjolska vlast ponaša se kao u doba Franca   

0
Ideja o katalonskoj samostalnosti prisutna je gotovo 100 godina
Ideja o katalonskoj samostalnosti prisutna je gotovo 100 godina

„Nasilne metode kojima pribjegavaju španjolske vlasti kako bi onemogućile referendum izazivaju ogorčenje i nisu rješenje. Takvo ponašanje podsjeća na tragično razdoblje vladavine Franca kada su i katalonski jezik i obilježja bila zabranjivani, a ljudi koji su promovirali ideju katalonske neovisnosti ubijani. Zbog toga najoštrije osuđujemo bilo kakvu upotrebu nasilja!“, izjavio je predsjednik IDS-a Boris Miletić povodom referenduma o neovisnosti Katalonije

„Pitanje neovisnosti Katalonije koje je aktualizirano na današnjem referendumu je tema koja se provlači gotovo 100 godina i na nju nema jednostavnog odgovora. U Kataloniji živi 7,5 milijuna stanovnika s vlastitim identitetom, jezikom, kulturom i povijesti i to je nešto što apsolutno treba uvažiti. Međutim, katalonsko društvo je o ovoj temi podijeljeno.

Ako je vjerovati posljednjim istraživanjima, čak 70% građana želi da se referendum održi, ali većina ipak želi ostati u Španjolskoj. Imali smo nedavno situaciju s Brexitom nakon kojeg se činilo da Britanci zapravo ne znaju za što su točno glasali. Vjerujem da nitko ni u Madridu ni u Barceloni ne želi ponovno gledati taj scenariji.

Drugim, riječima, ideja o katalonskoj samostalnosti prisutna je gotovo 100 godina i Katalonci je, za razliku od nekih drugih dijelova svijeta i Europe, nikad nisu promovirali nasilnim metodama. Rješenje koje želi većina Katalonaca potrebno je postići isključivo kroz pregovore i u okviru mirnih napora i razuma“, kazao je Miletić u ime IDS-a.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa