Čakavski sabor o zvižducima u Pazinu: Nekulturno i neprimjereno!

0
Božo Milanović
Božo Milanović

Na događaje tijekom svečane sjednice Skupštine Istarske županije reagirao je Čakavski sabor. Njihovo pismo od 27. rujna prenosimo u cijelosti.

"Čakavski sabor Žminj, osnovan 1969. godine, koji su vodili i razvijali ugledni istarski i hrvatski intelektualci, a koji je danas krovna udruga tridesetak katedri u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Ličko-senjskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Karlovačkoj županiji, kojima je cilj promicanje hrvatske čakavske, zavičajne kulture u svim oblicima izražavanja, nedvosmisleno i oštro osuđuje nekulturno i neprimjereno negodovanje izraženo zviždanjem Predsjednici Republike Kolindi Grabar Kitarović i Antonu Klimanu izaslaniku predsjednika Sabora RH na svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije povodom Dana Županije u Pazinu 25. rujna 2017.

Posebno je žalosno što su se zviždači okomili na spominjanje katoličkog svećenstva i mons. dr. Bože Milanovića, njihovih zasluga u vrijeme odlučivanja o sudbini Istre poslije drugoga svjetskoga rata, izražavajući time ne samo netoleranciju koja nije svojstvena istarskome kulturnom prostoru, već i neznanje, nepoznavanje događaja i procesa tih godina. Istarski su svećenici, koji su u teško vrijeme fašistićke diktature ostali uz svoj narod i pripomogli očuvanju njegova identiteta u Istri, poslije 1945. svojim autoritetom međunarodnoj zajednici bili jamci istinitosti navoda o stvarnom etničkom stanju i time doprinijeli medunarodno-pravnom ostvarenju pazinskih rujanskih odluka iz 1943. činili su to unatoč tomu što su znali da ih režim neće zbog toga štedjeti u drugim područjima javnoga djelovanja.

Jer "režimi prolaze, a narod ostaje", rekao je upravo mons. Milanović. Skandiranje bilo koje vrste znak je kolektivnog identiteta skupine koja misli da time pokazuje svoju snagu i nadmoć, prema "drugima" i drukčijima, a to smo u Istri u 20. stoljeću nekoliko puta doživjeli, i svaki put s groznim posljedicama. Ova sramotna epizoda još je jedno upozorenje onim političkim snagama u Hrvatskoj koje su spremne i sposobne pokrenuti i pokretati pozitivnu energiju u svim segmentima društva da ne dopuste da u našem društvu prevagnu netolerancija, primitivizam, netrpeljivost prema svima onima koji nemaju mjere u naturanju svojih uvjerenja onima koji ih ne dijele", navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik prof. dr.sc. Robert Matijašić. 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa