gostovanje roženica

Pjevačima iz Pazina otvorili prozor da bi ih čuli na trgu u Njemačkoj

0

Na još jedno gostovanje uputili su se minulog 21. rujna članovi Mješovitog pjevačkog zbora Roženice iz Pazina. Ovoga puta ponovno, i to već po sedmi puta od 1991. godine, u Lembeck, mjesto u pokrajini Sjeverna Rajna Westfalia, okrug Münsterland, na sjeveru Njemačke.

Dugogodišnja suradnja s tamošnjim Mješovitim zborom Lembeck, započeta još sredinom 1980-tih, nastavljena je sa vokalnom skupinom Voices, koja je nastala kao zasebni ansambl od mlađih članova spomenutog mješovitog zbora. Neposredni povod ovogodišnjem gostovanju Roženica u Lembecku, bio je poziv za sudjelovanje u programima obilježavanja 1000 godina prvog spominjanja mjesta Lembeck, te su članovi Roženica, predvođeni dirigenticom Ines Kovačić Drndić, imali čast sudjelovati u koncertima otvorenja svečanosti obilježavanja ovog velikog jubileja domaćina koji su ih ugostili.

Domaćini su,  pored 1000 godišnjice obilježavanja prvog spominjanja Lembeck-a,  u manifestacije tome posvećene, povezali i sa obilježavanjem 800 godina župne crkve sv. Lovre te 325 godina dvorca Lembeck, prekrasnog zdanja koje krasi prilaz samome mjestu. Atmosfera srdačne dobrodošlice domaćina iz Lembeck-a, provlačila se kroz sve trenutke boravka gostiju iz Pazina sa već starim znancima, a osobito se dojmila međih članova Roženica koji su po prvi puta u ovoj prigodi gostovali u Lembeck-u.

Roženice su se, izborom skladbi kojeg je pripremila umjetnička voditeljica Ines Kovačič Drndić, uz domaćine te dječji zbor i orkestar gimnazije, predstavile 23. rujna na koncertu u velebnoj koncertnoj dvorani Stadttheatra u gradu Bocholtu, te zajedničkim koncertom, sa domaćinima i drugim gostima, 24. rujna, u župnoj crkvi svetog Lovre, u samom Lembecku.

Izvedenim programom u oba koncerta Roženice su ispunile očekivanja domaćina, koji su putem medija i društvenih mreža najavljivali i animirali zainteresiranu publiku za dolazak na koncerte, što prisutna publika nije krila, te je velikim aplauzima i pozivima na bis iskazivala svoje zadovoljstvo izborom i razinom umjetničke interpretacije skladbi izvedenih na koncertima, a capella ili uz klavirsku pratnju Ines Perčić. I ovom se prigodom, svojim solističkim točkama, uz klavirsku pratnju Ines Kovačić Drndić, iskazao član Roženica, mladi tenor, Luka Krulčić.

Kratko, ali sadržajima bogato vrijeme boravka Roženica u Lembecku, obuhvatilo je i prezentiranje lokalnih običaja, te su tako domaćini, članovi vokalne skupine Voices, za svoje goste organizirali Schützenfest -natjecanje za izbor lokalnog kralja i kraljice, kojim postaju oni natjecatelji (zasebno muškarci od žena) koji obore improviziranu pticu obješenu o napuhane balone.

Za vrijeme posjeta Lembecku, organiziran je i protokolarni susret sa gradonačelnikom grada Dorstena (kojem teritorijalno pripada Lembeck), gospodinom Tobiasom Stockhoffom. Iako zaokupljen aktivnostima oko organiziranja izbora koji su se 24. rujna održavali u Njemačkoj, mladi gradonačelnik našao je vremena za susret sa gostima iz Pazina i Gradonačelnikom Renatom Krulčićem, koji se pridružio članovima zbora Roženice na ovom gostovanju, i tom prigodom učinio nešto, čime je iznenadilo članove Roženica, njihove domaćine, koji su zajedno sa njima bili u posjetu gradonačelniku i njegove sugrađane.

Naime, nakon kraćeg upoznavanja sa gradom Dorstenom i uručivanja prigodnih poklona, koje je svom kolegi uručio Renato Krulčić te otpjevanih skladbi Krasna zemljo i Als Freunde u zgradi stare gradske vjećnice, gradonačelnik Stockof je zamolio članove Roženica i domaćine koji su bili u njihovoj pratnji, da otvore prozore dvorane gradske vjećnice koji gledaju prema trgu na kojem su se odvijale redovne dnevne aktivnosti trgovaca i ugostitelja, te da se već izvedene skladbe ponove, kako bi svi prisutni na trgu mogli na kratko uživati u harmonijama koje su netom prije toga izvedene za samog gradonačelnika, što je naišlo na odobravanje i aplauze svih namjernika koji su se u tom trenutku našli na prostoru trga pored stare gradske vijećnice.

Članovi Roženica su se u prigodama druženja sa svojim domaćinima i njihovim gostima, trudili prezentirati sredinu iz koje dolaze, putem gastro i eno delicija ponuđenih domaćinima, što, potrebno je istaći, nije bilo lako, obzirom da su se, osobito članovi Mješovitog zbora Lembeck, u svojim višekratnim, što grupnim, što privatnim posjetama Istri, imali prigodu i sami uvjeriti.

Spiritus movens ovog, kao i svih dosadašnjih gostovanja Roženica u Njemačkoj te njihovih prijatelja iz Njemačke u Hrvatskoj, bio je neumorni Branko Baf, umirovljeni profesor gimnazije u Bocholtu, rodom iz mjesta Ruhci kod Tinjana, koji je, uz veliku podršku svoje supruge Marije, bio sveprisutan za boravka Roženica u Njemačkoj. Gostovanje Mješovitog pjevačkog zbora Roženice u Njemačkoj ostvareno je uz pomoć odobrenih financijskih sredstava, dobivenih putem projekata  prijavljenih na natječaje raspisane od strane Ministarstva kulture RH i Istarske županije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa