Martin Dolenc iz Pomera viceprvak svijeta u kiteboardingu

0
Martin Dolenc
Martin Dolenc

Najbolji svjetski kiteborderi okupili su se na kineskom otoku Pingtan gdje se održalo svjetsko prvenstvo u disciplini TTR slalom. Ovaj atraktivan format takmičenja nalikuje na snowboard bordercross gdje takmičari startaju u grupama po 8 takmičara. Prva četvorica napreduju u slijedeći krug sve do finala. Pobjednik finala dobije jedan bod, drugoplasorani dva itd.

Na takmičenjima se vozi više eliminacija pobjednik je onaj sa najmanje bodova na kraju takmičenja. Osim što takmičari moraju u punoj brzini zaobilaziti bove na njihovom putu su im postavljene i prepreke koje moraju preskakat. Na natjecanju je nastupilo trideset i dvoje takmičara iz 15 zemalja. 

Martin Dolenc (17) hrvatski reprezentativac iz Pomera osvojio je drugo mjesto u drami ispunjenom takmičenju. Nakon prvog dana takmičenja Martin inače aktualni europski prvak poveo je i opravdao ulogu favorita. Uz njega u velike favorite su ubrajali i prošlogodišnjeg svjetskog prvaka Nijemca Floriana Grubera te Azijskog prvaka Narapichita Pudlu.

Koliko je takmičenje bilo napeto i teško govori to da su svo troje zajedno sa Francuzom Theo Lostisom bili izjednačeni u bodovima nakon drugog dana. Pred kraj takmičenja Florian i Martin  inače kolege iz istog tima njemačkog proizvođača "Flysurfer" uspijeli su se bodovno odvojit od ostalih.

Svjetski prvak se odlučivao u zadnjem finalu gdje je dvadeset četverogodišnji Nijemac odnio pobjedu i titulu svjetskog prvaka ispred Martina na drugom te Juliena Kernera iz Francuske na trećem mjestu. Theo Lostis i Narapichit Pudla su padovima u zadnjem danu pokvarili rezultate te završili na četvrtom odnosno petom mjestu.

"Jučer sam nakon finala gdje sam dao sve od sebe, bio malo nesretan. Florian je jednostavno bio brži. Nakon što su se dojmovi malo slegli preplavila me sreća, ipak sam drugi na svjetskom prvenstvu. Sada jedva čekam doći doma na domaću hranu obzirom da tri tjedna muku mučim sa azijskom hranom", izjavio je Martin Dolenc.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa