Tulio Demetlika: Zaštitite Jadran od invazivnih vrsta

0
Tulio Demetlika
Tulio Demetlika

Saborski zastupnik IDS-a Tulio Demetlika osvrnuo se na problem pojave invazivne vrste rebraši u Jadranu na 22. rujna održanoj saborskoj raspravi o prijedlogu Zakona o potvrđivanju protokola o zaštiti sredozemnog mora od onečišćenja koje proizlazi iz istraživanja i iskorištavanja epikontinentalnog pojasa, morskog dna i morskog podzemlja.

Demetlika je podsjetio da je još 30. lipnja daleke 2006. godine na inicijativu iz Istarske županije osnovana Jadranska euroregija na čelu sa sadašnjim eurozastupnikom Ivanom Jakovčićem.  

„Ciljevi Jadranske euroregije su: stvaranje područja mira, stabilnosti i suradnje, zaštita kulturne baštine, održivi gospodarski razvoj posebno na području turizma, ribarstva, poljoprivrede, rješavanje prometnih i infrastrukturnih pitanja i potpora ulasku svih jadranskih država u Europsku uniju s posebnim naglaskom na zaštitu okoliša“, kazao je Demetlika te dodao da je „Jadran premalo more da ga dijelimo, pa svi moramo za njega snositi jednaku odgovornost“.

 „Danas smo svjedoci velikih klimatskih promjena zbog kojih dolazi do povišenja temperature mora što pogoduje nastanjenju termofilnih vrsta (većinom invazivnih vrste algi i riba) koje se nastanjuju u Jadranu i mogu štetiti autohtonoj flori i fauni. Tako se u priobalju Istre ove godine pojavila invazivna vrsta rebraši koja se hrani planktonom i ikrom plave ribe što negativno utječe na bioraznolikost mora i  štetiti autohtonoj flori i fauni“, kazao je Demetlika..

Od Ministarstva zaštite okoliša Demetlika je zatražio da poduzme posebne aktivnosti u vezi sa zaštitom mora i spašavanjem bioraznolikosti te je zaključio da „zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić u sklopu suradnje unutar Jadranske euroregije za isto će tražiti i podršku Europske unije“.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa