Pet istarskih konoba zbog kojih vrijedi skrenuti s ceste
Bake naslonjene na prozore ili ograde balkona promatraju kamene ulice i trgove na kojima se još uvijek osjeća duh prošlosti, brežuljci se izmjenjuju s bajkovitim livadama, makadamski putevi vode do oaza domaće kuhinje i specijaliteta za koje se recepti čuvaju generacijama, vinari koji strastveno rade svoj posao… Zvuči li vam to kao Toskana? Zapravo govorimo o Istri koja, srećom, još uvijek nije toliko razvikana, a sadrži savršen omjer gastronomskih oaza, prirode i povijesnih zanimljivosti zbog kojih se isplati posjetiti je, ako ništa drugo, barem za vikend, piše Dnevnik.hr.
Volite li fino jesti, budite oprezni jer biste se lako mogli navući na domaće likere i rakijice, terane i malvazije, pršute, žgvacete, nenadmašnu domaću tjesteninu, čripnju odnosno peku… Možda i odgoditi povratak, poželjeti zauvijek ostati u jednoj od bajkovitih kućica na brežuljku. Za većinu stvari koje vrijede valja se potruditi, pa tako i kod pronalaska konobe prema vlastitom ukusu. Stoga je korisno informirati se prije, ovisno o tome dajete li prednost moru ili ozbiljnim komadima mesa jer je ponuda doista šarolika, a epicentri kulinarskih radosti razasuti su po istarskim selima i gradovima. Često su i skriveni, a preporuke se šire usmenom predajom u krugovima hedonista. Ovisno o tome koliko želite izdvojiti za ručak, dobro je imati na umu da su ponekad i konobe restorani, barem kad je riječ o cijenama, piše Dnevnik.hr. Koje su te konobe zbog koji vrijedi skrenuti s ceste pročitajte ovdje.