Gradsko vijeće jednoglasno i za drugu varijantu odvodnje

0
Gradsko vijeće jednoglasno za drugu varijantu odvodnje
Gradsko vijeće jednoglasno za drugu varijantu odvodnje

Gradsko vijeće Grada Labina jednoglasno je na tematskoj sjednici o rješenju sustava odvodnje Aglomeracije Labin – Raša – Rabac održanoj 21. rujna donijelo zaključak kojim se prihvatljivom ocijenjuje i druga varijanta rješenja. Zaključak je donijet u duhu dobre suradnje i s ciljem realizacije ovog važnog infrastrukturnog projekta uz napomenu da kod realizacije treba težiti zaštiti okoliša uz najpovoljnije financijske uvjete za građane Grada Labina.

Druga varijanta, za razliku od prve koja predviđa izgradnju jednog pročistača otpadnih voda, a u zaključku se navodi kao optimalno rješenje, predviđa izgradnju dvaju pročistača: labinskog, u koji bi se slijevale otpadne vode s područja Grada i Općine Sv. Nedelja i raškog, koji bi pročišćavao otpadne vode iz općine Raša. Raški pročistač izgradila bi Općina o svom trošku na mjestu nekadašnje gradske taložnice. Pročišćene vode iz oba pročistača zajednički bi se izlijevale u Raškom zaljevu na dubini od 20 metara.

Podsjetimo se, Općina Raša je u ožujku ove godine odbacila prvu, tada jedinu varijantu koja predviđa izgradnju jednog pročistača na Bršici za otpadne vode Labina, Sv. Nedelje i Raše.    

Osim vijećnika i članova gradske uprave sjednicu je pratila načelnica Općine Raša Glorija Paliska Bolterstein, zamjenik kršanskog načelnika Roman Carić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Krešimir Nevistić, zatim Siniša Širac iz Sektora za podršku pripremi i provedbi EU projekta te voditelj Projektnog tima Projekta odvodnje Labinštine Dražen Kamber. Obje varijante predstavio je izrađivač studije rješenja Josip Jozić iz zagrebačke tvrtke WYG.  

Nakon provedene rasprave gradonačelnik Valter Glavičić ustvrdio je da je vijeće pokazalo visoku razinu demokracije, a Nevistić i Širac bili su ugodno iznenađeni kvalitetom pitanja koja su vijećnici postavljali Joziću.  

Tako smo nakon pitanja Silvana Vlačića iz Nezavisni zajedno doznali da će se labinski pročistač graditi ispod rotora, odnosno na početku Kapelice, a mulj će se zbrinjavati prešanjem i baliranjem. Nakon pitanja njegovog stranačkog kolege Darka Martinovića Jozić je objasnio da će stočni terminal u luci Bršica morati izgraditi vlastiti pročistač ili otpadne vode odvoziti najbliži odgovarajući, a složio se i s njegovim prijedlogom da bi se pročišćene otpadne vode mogle iskoristiti za, primjerice, zalijevanje zelenih površina.

Paolo Brezac (IDS) dobio je odgovor da će se sve učiniti sukladno propisima kako bi se izbjegli neugodni mirisi, a na pitanje Nenada Boršića (HDZ) što s oborinskim vodama, otkriven je još jedan zanimljiv detalj: slobodni pad vode od Kapelice do Krapna bit će iskorišten za pokretanje malog hidroenergetskog postrojenja, pa će, da bi količine vode bile što veće, odvodnja ostati mješovita, oborinsko-fekalna, kao što je sada. Članovi SDP-a Daniel Mohorović i Željko Ernečić zanimali su se za troškove izgradnje labinskog pročistaća, na što je Jozić odgovorio da će svi troškovi biti izračunati do sredine listopada.

Ukupna vrijednost projekta je oko 300 milijuna kuna. Europska unija će preko strukturnih fondova projekt financirati u iznosu od najmanje 71 posto, 22 posto pokrit će država i Hrvatske vode, a sedam posto jedinice lokalne samouprave. Da bi se dva pročistača, što je skuplja verzija, uklopila u prvotnu procjenu troškova bilo je potrebno da Raša preuzme financiranje svog pročistača. 

Konačnu riječ imat će JASPERS, tijelo koje je pripomoć Europskoj komisiji za pripremu i provedbu projekata, koje primljene prijedloge ocjenjuje na temelju financijskih, okolišnih i socioekonomskih kriterija. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa