Kanalizacijski sustav Pule širit će se bespovratnim sredstva EU

0

U sklopu nastavka projekta „Pula centar“ kojim je predviđena gradnja sekundarne kanalizacijske mreže Pule putem bespovratnih sredstava EU, jučer su za sve zainteresirane mještane mjesnih odbora Veli Vrh i Štinjan održane prezentacije o dosad poduzetim aktivnostima te budućim koracima koji slijede u realizaciji projekta.

Brojne okupljene na početku je pozdravio zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek, a na prezentaciji su sudjelovali i pročelnik UO za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu Grada Pule Giordano Škuflić dok su o samom projektu govorili direktor trgovačkog društva Pragrande d.o.o. Igor Stari te rukovoditelj djelatnosti kanalizacije Robi Fuart.

„EU projekt Pula Centar veoma je složen projekt s jasno određenim hodogramom aktivnosti koje treba poduzeti i na to se do sada intenzivno radilo. Ovim projektom Pula dobiva oko 40 kilometara nove sekundarne kanalizacijske mreže, a prema posljednjim izračunima 1300 novih domaćinstava trebalo bi dobiti novu kanalizaciju. Što se pak tiče ekonomskog aspekta, važno je istaknuti kako će većina sredstava financirati sredstvima Europske unije, odnosno od 70 do 75 posto, potom sredstvima države od 17 do 20 posto, a udio financiranja Grada Pule iznosit će tek od 8 do 10 posto“, kazao je Stari.

Planom provedbe vodno-komunalnih direktiva Vlade Republike Hrvatske potrebno je izgraditi uređaj za pročišćavanje otpadnih voda minimalno II stupnja pročišćavanja te dovršiti izgradnju sustava odvodnje uz već izgrađeni obalni kolektor i pripadajuće crpne stanice. To uključuje rješavanje odvodnje područja Pragrande, područja uz stari Šijanski kolektor te rekonstrukciju i sanaciju kanalizacijskog i vodovodnog sustava u užem gradskom središtu, a potrebno je i širenje sekundarne kanalizacijske mreže u dijelovima grada koji danas nemaju kanalizaciju. Obuhvat sustava odvodnje „Pula Centar“ čini uže gradsko središte sa pripadajućim kvartovima te rubna ili prigradska naselja u kojima je moguće širiti mrežu kanalizacije, a to su: Veli Vrh,  Padulj, Šijana, Monte Giro, Ilirija, Valdebek, Busoler, Monte Serpo, Valmade, Šikići, Škatari, Jadreški.

Osnovni preduvjet za realizaciju projekt „Pula Centar“ je rješavanje svih imovinsko-pravnih odnosa na čemu se prethodnih mjeseci intenzivno radilo, a nakon izrade svih studijskih projekata i planske dokumentacije kao preduvjeta za dobivanje građevinskih dozvola, projekt „Pula Centar“ aplicirat će se prema nadležnim tijelima na odobrenje. 

Nakon jučerašnje prezentacije u mjesnog odboru Veli Vrh, a potom i u mjesnom odboru Štinjan, danas će se u 17,00 sati prezentacija održati u prostorijama mjesnog odbora Busoler (Šišanska 25A) za tamošnje mještane te za mještane Valdebeka.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa