festival u zagrebu

Hrvatska doživjela mesni preporod s burgerima iz Istre

0
Nicoletta Balija (foto: Kult plave kamenice)
Nicoletta Balija (foto: Kult plave kamenice)

Danas kad vas u barovima rutinski obavještavaju koliko su i kako odležavali govedinu za hambruger, lako je zaboraviti koliko je malo prošlo od vremena kad se ni u boljim hrvatskim restoranima nije mogao dobiti dobar steak, niti se itko u ugostiteljstvu, na farmama i u mesnicama zamarao s time. Za male janjeće kotlete i dalje trebate vezu kod onih rijetkih mesara koji ih žele napraviti. No, nešto se ipak počelo događati i kultura mesa u Hrvatskoj polako raste, piše Plava kamenica opisujući drugi Zagreb Burger Festival.

Nakon senzacionalnog prošlogodišnjeg uspjeha, festival je ove godine privukao veći broj boljih burger barova iz raznih dijelova Hrvatske i proširio temu festivala sa showa hamburgera na pitanja kvalitete, važnosti ulične hrane i promocije kvalitetnih domaćih proizvođača. Na Zagreb Burger Festivalu družili smo se sa zanimljivim ljudima koji svojim poduzetničkim projektima i inovativnim konceptima slove za poduzetnike hrvatskog mesnog preporoda, donosi taj portal.

Tomislav Car danas bi u životu radio nešto drugo da na jednom roštilju nije upoznao labinskog mesara Dejvida Vodopivca. “Odmah smo se našli, oko strasti prema mesu i hrani naravno. Odlučili smo zajedno pokrenuti Slast&Mast jer smo htjeli ljudima omogućiti da kupuju najbolje domaće meso,” kaže Car. Najbolje domaće meso za Slast&Mast znači isključivo propisno konfekcionirano meso životinja iz free range uzgoja, s optimalnim udjelom i rasporedom masnoće. “Naravno, to nije lako, jer su prakse i ideje o uzgoju zastarjele i morat ćemo puno više raditi s proizvođačima, posebno za govedinu.” Kao i mnogi iz hrvatskog mesnog biznisa preferiraju simentalke, “jer uz ispravno hranjenje i tretman uoči klanja mogu dati meso zaista uzorne teksture i sočnosti”. Trenutno rade s desetak malih uzgajivača simentalki. Zanimljiva stvar u njihovom kamionu-mesnici na Zagreb Burger festivalu su kotleti mlade janjetine iz stada romanovski ovaca s farme QueenSheep Ivanke i Damira Lenca u dolini Suha rečina u Gorskom Kotaru, donosi Plava kamenica.

Priča Nicolette Balija, osnivačice je prvog pravog burger bara u Istri, počela je u maslinicima. Njezin otac, maslinar Aldo Balija, bio je prvi promotor i stilist istarskih ekstradjevičanskih maslinovih ulja, ideolog istarskog maslinarskog pokreta koji danas daje neka od najboljih maslinovih ulja na svijetu. Nakon očeve smrti Nicoletta, prevoditeljica po struci, s dvadesetak je godina postala najmlađa maslinarka u Istri. Energična i kompetentna, iz tog je izazova izišla vrlo uspješno, i na kraju još otvorila i Arboretum u Fažani, prijateljski lokal s dugačkom kartom craft piva, prvim gurmanskim hamburgerima na poluotoku, korektnom pubovskom hranom i odličnom kvartovskom atmosferom koju stvaraju stabla i livada oko Arboretuma, puna razigrane djece, bicikala i opuštenih ljudi. Arboretumov burger s umakom od borovnica i maslacem od kikirikija jedna je od zanimljivijih stvari koje se mogu probati na Zagreb Burger Festivalu, piše Plava kamenica.

Za Puljanina Ivana Zidara peciva za burgere važna su koliko i meso. Što je i logično za čovjeka koji je završio pekarstvo na školi Paul Bocuse. “Doma radim samo sour dough, hamburgeri jednostavno traže dobar brioche”, kaže Zidar, “Ali količine koje mi trebaju ne mogu se proizvoditi ručno”. Za sedam lokala i beach barova na na moru i pulski Shipyard Pub (“jedini lokal u Puli koji je zadovoljio naše estetske kriterije”), brioche za Mason po Zidarovom receptu proizvodi najveća istarska pekara, Brionka iz Pule. Ako vam se Zidar čini poznat, vjerojatno ga se sjećate iz RTL-ova showa Jezikova juha koji je jednu sezonu vodio sa chefom Bateline Davidom Skokom. Mason radi s labinskim mesarom Dejvidom Vodopivcem, a meso dolazi s požeške farme 'jer u Istri nema krava'”, donosi Plava kamenica.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa