ivan Jakovčić:

Slovenci godinama varaju potrošače – Refošk nije Teran

0
Ivan Jakovčić
Ivan Jakovčić

„Slovenija nastavlja sa svojom kratkovidnom politikom i prevršila je svaku mjeru. Ako Slovenci žele da Teran umjesto vina prijateljstva bude vino razdora, znat ćemo se nositi s time“, kazao je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić reagirajući tako na najnoviju zabranu prodaje terana iz hrvatske Istre u Sloveniji od strane slovenskih vinara. 

- U niz navrata sam, u dogovoru s našim vinarima, pozivao na dogovor sa slovenskim vinarima koji to odbijaju. Promijenit ćemo onda i mi politiku. Znam da slovensko tržište nije za naše vinare presudno kada je Teran u pitanju, ali radi se o principu, istaknuo je Jakovčić te dodao:

- Poznato je da Slovenci svoje crveno vino koje zovu Teran proizvode od sorte grožđa Refošk, a ne od sorte Teran, i time godinama varaju potrošače. Istarski vinari proizvode vino Teran od istoimene sorte grožđa i time potvrđuju svoj pošten pristup tržištu, pojasnio je zastupnik  IDS-a u EP-u, dodavši da će „slovenskim vinarima i neodgovornim političarima zbog njihove isključivosti i oholosti ovaj put pokazati koliko su pretjerali“.

- Upoznat ćemo meritorne institucije o prevari koji godinama čine na različitim tržištima. Trebat će nam vremena, ali pripremili smo kompletnu strategiju i siguran sam da ćemo na kraju uspjeti, zaključio je Jakovčić.

Zastupnik u EP također je podsjetio da je zajedničko ili jedinstveno tržište EU (Single Market) najvažniji i najpoznatiji simbol europske integracije, a njegova svrha je upravo uklanjanje prepreka i pojednostavljenje postojećih pravila, a nikako ne uvođenje neutemeljenih zabrana.

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa