Stigla potvrda: Iz promatračnice Tićan otkriveno 10 novih asteroida

0
Korado Korlević
Korado Korlević

Skupina učenika i njihovih mentora u sklopu Višnjanske škole astronomije otkrila je deset novih asteroida. Ta svemirska tijela otkrivena su tijekom kolovoza s nove promatračnice Tićan, a ovih dana stigla je i potvrda otkrića iz Centra za mala tijela Međunarodne astronomske unije, piše Jutarnji list.

- Ovo su naša prva otkrića s promatračnice Tićan, gdje smo prije dvije godine započeli s promatranjima. Otkrili smo deset novih tijela u Sunčevu sustavu, od kojih je pet pronašla skupina učenika koji su s mentorom Enricom Pettarinom iz Italije radili na projektu praćenja opasnih asteroida - rekao je za Jutarnji Korado Korlević, voditelj Zvjezdarnice Višnjan.

- Do otkrića smo došli prateći teleskope ATLAS i Pan-STARRS na Havajima. Oni su bili kao psi tragači koji su nam ukazali da u nekom grmu možda leži zec. Mi smo onda bili lovci koji su uhvatili plijen - dodao je Korlević. Osim Korlevića i Enrica Pettarina, u otkriću su sudjelovali i Božidar Obradović, Luka Rakijar, Sonja Škvorc, Vid Opačić, Danko Marušić, Gregor Kervina i Fran Hrženjak, piše Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa