Komemoracija Pod Brdo: Na temeljima antifašizma gradimo bolju budućnost

0
Antonija Turković, Milan Bembić i Nina Savić
Antonija Turković, Milan Bembić i Nina Savić

U povodu 74. obljetnice bitke Pod Brdo kraj Tonci Udruga antifašista Labin i Grad Labin organizirali su 13. rujna komemoraciju kod spomenika poginulim partizanima.

Sudjelovali su članovi Udruge, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, MUP-a, Grada Labina na čelu sa zamjenicom gradonačelnika Federikom Čekada Mohorović, općine Raša i Sv. Nedelja predstavljale su zamjenice načelnika Tina Damjanić i Irene Franković, a Općinu Kršan Roko Terković, potpredsjednik Općinskog vijeća.

Prisutni su bili i učenici 2.o razreda gimnazije Srednje škole Mate Blažine pod vodstvom profesorice povijesti Sanje Gregorinić i ravnatelja Čedomira Ružića. Njima je komemoracija značila i sat povijesti jer je kustos Narodnog muzeja i povjesničar Vedran Kos ukratko podsjetio na povijesni kontekst bitke s nacističkom vojskom u kojoj su 43 partitana izgubila živote. Vijenac na spomen ploču položili su član Udruge anifašista Milan Bembić i gimnazijalke Nina Savić i Antonija Turković, a svijeću je zapalio Narčizo Ružić, tajnik Udruge. 

Nakon pozdravnih riječi Severina Frankovića, predsjednika Udruge, okupljenima se obratila Mohorović Čekada: „Želim zahvaliti Udruzi antifašista što mlađim generacijama prenosi povijest našega kraja. Svake se godine trebamo prisjećati 13. rujna 1943. godine i osoba koje su ovdje izgubile živote. Samo im je jedno bilo na pameti: svi su se borili za bolju budućnost. Današnje mlađe generacije moraju biti svijesne povijesti i prošlosti našega kraja kako bi je znali cijeniti i kako bismo svi zajeno gradili bolju budućnost na temeljima antifašizma, mirno i tolerantno društvo i bolju demokraciju". Komemoraciju je vodio Nino Bažon. (Tekst i foto: Robi Selan

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa