Istra dobila specijalno izdanje Michelinova vodiča

0
S predstavljanja u Bracaniji kod Brtonigle
S predstavljanja u Bracaniji kod Brtonigle

U restoranu Morgan u Bracaniji kod Brtonigle 11. rujna predstavljeno je prvo specijalno izdanje crvenog vodiča Michelin koji je u cijelosti posvećeno Istri. Vodič je predstavio direktor TZ Istarske županije Denis Ivošević koji je pratio sve faze realizacije ove važne publikacije te je bio uključen u dugogodišnjoj 'pripremi terena' koja je omogućila da se tako nešto realizira. Prezentaciji je, osim uvrštenih restorana te pozvanih predstavnika medija, nazočila i pročelnica Upravnog odjela za turizam Istarske županije, Nada Prodan Mraković, koja je pohvalila inicijativu.

Čuvena izdavačka kuća Michelin (Michelin Travel Partner iz francuskog Boulogne Billancourta) po prvi puta izdala je specijalno izdanje crvenog vodiča kojeg je u cjelosti posvetila Istri. Radi se o publikaciji kakve inače Michelin objavljuje za značajne gourmet destinacije poput Pariza, Barcelone, Trentina Alto Adige i sl., koje su uvrštene i u nacionalna izdanja, ali zbog njihovih specifičnosti i važnosti teritorija i gourmet ponude, posebno su predstavljene u takvim izdanjima.

Obzirom da je prema kriterijima Michelina Istra definirana kao mala destinacija s ograničenim brojem preporučenih adresa (cijela Hrvatska ima 34 adrese, a Istra 13), u ovom istarskom  izdanju nadodan je i onaj turistički dio, tzv. Zeleni Michelin, čime je kompletirana turistička ponuda Istre. Ovime je Istra uspjela napraviti iskorak i otvoriti put konkretne suradnje s Michelinom, što predstavlja dodatni kvalitetni alat promocije koji stavlja poseban fokus na naš teritorij, odnosno destinaciju.

Istra je već duži niz godina prisutna u gotovo svim relevantnim europskim gastronomskim vodičima, no nedostajao je onaj najvažniji, crveni Michelinov vodič te danas napokon možemo reći da je i taj cilj ostvaren. Posebno su važni učinci za narednu perspektivu regije. Naime, već je sada u pripremi izdanje za 2018. godinu te će se, prema prvim i inicijalnim pregovorima, otvoriti mogućnost za uključivanje većeg broja preporučenih adresa ili pak onih sa zvjezdicama, no to ovisi o ugostiteljima, njihovim performansama i kako će biti ocijenjeni od strane inspektora.

Ono što je ključno  jest činjenica da Istra ima otvoren prostor i mogućnost da se njeni ugostitelji pokažu i dokažu da Istra može i mora puno bolje. Pored navedenog, još jedan element je vrlo bitan u cijeloj priči novog izdanja za 2018. godinu, a to je taj da se predlaže novi koncept koji bi uključivao značajnije uvrštenje ponajboljih hotela iz Istre, kao i ponajboljih vinara i uljara, što bi pridonjelo kvalitetnijoj i potpunijoj prezentaciji gourmet priče Istre. Vodič Michelin - Istra Croatia dostupan je na englesko-njemačkom jeziku, a tiskan je u 15 tisuća primjeraka koji se dijele besplatno te će se, osim u uvrštenim restoranima, nalaziti na najfrekventnijim ključnim mjestima u Istri.

Crveni vodič Michelin Istra Croatia - posebno izdanje

Pod naslovom „Nezaboravni okusi, mirisi i uspomene“ Michelin Istru opisuje kao jedinstvenu zemlju na Mediteranu te, za poluotok srcolikog oblika, uronjenog u kristalnom plavetnilu Jadranskoga mora, ističe da je skriveni prirodni vrt koji polako otkriva svoje tajne ljepote. Poseban naglasak daje istarskom tartufu, ekstradjevičanskom maslinovom ulju i vinu, a potom abecednim redom predstavlja restorane na način da svakome posveti svoj prostor s najvažnijim informacijama, i to:
Alla Beccaccia, Valbandon
Batelina, Banjole 
Damir&Ornella, Novigrad
Konoba Čok, Novigrad
Konoba Morgan, Bracanija, Buje
Marina, Novigrad
Meneghetti, Bale
Monte*, Rovinj
Pergola, Zambratija
San Rocco, Brtonigla
Sv. Nikola, Poreč
Wine Vault, Rovinj
Zigante, Livade

Zeleni vodič Michelin Istra Croatia - posebno izdanje

Za zeleni dio vodiča Michelin je odabrao najvažnije lokacije Istre koje su, uz tri lokacije bez znaka, klasificirane s tri, dvije i jednom zvjezdicom. Tako su se među odabranim mjestima koje gosti ne smiju nikako propustiti prilikom posjeta Istri našle izvanredne freske crkve Sv. Marije na Škriljinah u Bermu s osvojenim najvećim brojem bodova (3*), a klasificirane kao najveća  preporuka. Slijede Motovun, Grožnjan, Poreč i Rovinj s dvije zvjezdice, koji su klasificirani kao preporučena mjesta za posjet, potom Pula, Vodnjan, Bale, Labin, Plomin, Svetvinčenat, Sv. Lovreč Pazenatički, Draguć, Hum i Vrsar s jednom zvjezdicom, odnosno interesantna mjesta, a na kraju popisa se nalaze još Novigrad, Oprtalj i Umag. Uz odabir mjesta, unutar destinacije iznosi informacije o prirodnim, kulturno-povijesnim atrakcijama kao što su Eufrazijeva bazilika, Limski zaljev, Brijunsko otočje, Arena, Aleja Glagoljaša i dr.
Beram (freske) ***
Motovun**
Grožnjan**
Poreč**
Rovinj**
Vodnjan*
Bale*
Labin*
Plomin*
Svetvinčenat*
Sv. Lovreč*
Draguć*
Hum*
Vrsar*
Novigrad
Oprtalj 
Umag

Vodič Michelin - gurmanska biblija

Michelinov vodič utemeljen je još 1900. godine, a počela ga je izdavati poznata tvornica automobilskih guma, u to vrijeme s ciljem promicanja automobilizma. Ipak, s vremenom postaje alfa i omega svih sladokusaca dodjeljujući poznate Michelinove zvjezdice. Takav način ocjenjivanja restorana započeo je 1926. godine, gdje jedna zvjezdica označava vrlo dobar restoran, dvije restoran s odličnim kuhanjem, dok tri zvjezdice govore o iznimnoj kuhinji, vrijednoj i posebnog putovanja. 

Sve do 2005. vodič je bio fokusiran na Europu, posebice Francusku i tek se tada počinje širiti izvan tih granica. Kriteriji Michelinove inspekcije veoma su strogi i striktni, ona se ne najavljuje i ne predstavlja, a prilikom posjeta vrednuje kvalitetu sastojaka, vještinu pripreme hrane i kombinaciju začina, kreativnost, postojanost kvalitete i omjer kvalitete i cijene. 

Priča o Michelinu, barem što se Istre tiče, traje gotovo deset godina, a prije tog datuma, Istra je gotovo cijelo desetljeće organizirano, predano i izuzetno kvalitetno radila na podizanju ukupne gourmet scene s osnovnim ciljem da dobije dignitet i reputaciju koja joj je nesumnjivo pripadala, no to je trebalo potvrditi u realnom životu i na tržištu. Tako je u društvo oko dvije tisuće elitnih restorana diljem svijeta, tzv. zlatnu selekciju, 2017. godine, s jednom Michelinovom zvjezdicom prvi ušao rovinjski restoran Monte.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa