Dođite u Barat i uživajte u istarskom tradicijskom pjevanju

0
S jednog od prijašnjih susreta
S jednog od prijašnjih susreta

Podno crkve svetog Petra u Okovima u Baratu (Općina Kanfanar) 9. rujna s početkom u 19 sati održat će se 21. po redu susret istrijanskih kantadura „Zakantajmo istrijanske kante“. Na desetke istarskih kantadura i ove će godine pokazati svu ljepotu i posebnosti „pjevanja na tanko i debelo“, odnosno dvoglasja tijesnih intervala koje je kao kulturno dobro zaštićeno u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske, ali i na UNESCO-voj listi nematerijalne svjetske baštine.

Važnost se ovog susreta posebno očituje u činjenici što je riječ o jedinoj manifestaciji koja je posvećena isključivo istarskom tradicijskom pjevanju, koje je u okviru istarskog folklora područje sa najmanje aktivnih izvođača. Stoga je ova ove manifestacija i usmjerena na promociju i očuvanje ovog segmenta kulturno-tradicijske baštine Istre. Na susretu će nastupiti šeszdesetak kantadura.

Organizatori susreta su Općina Kanfanar i Danijele Pernić, čiji je otac Renato Pernić 1996. godine i inicirao pokretanje ove manifestacije s ciljem osvješćivanja javnosti o ugroženosti ovog segmenta istarske tradicije i poticaja na očuvanje istog. Program će voditi Davor Ban, zaljubljenik u istarsku narodnu baštinu i jedan od inicijatora da Barat preuzme domačinstvo ove manifestacije prije 14. godina. Nakon programa, uslijedit će tradicionalni domjenak i nastavak pjesme i plesa do dugo u noć. U slučaju kiše, susret će se održati u domu u Baratu u blizini crkve.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa