Pulski zatvor: Kako školovati djevojčicu osumnjičenu za ubojstvo?

0
Fotomontaža: Jutarnji list
Fotomontaža: Jutarnji list

Djevojčica u dobi od 14 godina, osumnjičena s djetetovom majkom Chiarom P. (32) , za teško ubojstvo djeteta (3) krajem svibnja u Puli, morala bi u istražnom  zatvoru, u kojem boravi nešto više od tri mjeseca, dobiti pomoć pri učenju kako bi nastavila sa školovanjem: djevojčica, naime, nije završila ni obaveznu osnovnu školu, donosi Jutarnji list.

Kako su nam načelno odgovorili iz Ministarstva pravosuđa, maloljetnicama koji se nalaze na izvršavanja istražnog zatvora omogućava se nastavak započetog obrazovanja , a zateknu li s e u istražnom zatvoru tijekom školske godine, organizira im se pomoć u učenju i polaganju ispita, s time da se polaganje ispita organizira u prostorijama zatvora. Međutim, u pulskom zatvoru, u kojem godišnje do troje maloljetnika završi u istražno zatvoru, u posljednjih 20 godina nije bila ni jedna tako mlada osoba. Stoga je, neslužbeno doznajemo, upitno tko će djevojčici pružati pomoć pri učenju, kako će se i kada, s obzirom na to da je školska godina započela, ta pomoć organizirati, piše Jutarnji.

Sukladno zakonu, osumnjičeni maloljetnici kojima je određen zatvor trebali bi biti smješteni u posebnu zatvorsku jedinicu za maloljetnike. Tako se postupa i u zatvoru u Puli, kažu u Ministarstvu pravosuđa, no radi zaštite podataka maloljetnika, na koju se pozivaju, nisu odgovorili što to konkretno znači. Neslužbeno doznajemo da ni sama zatvorska uprava ne zna kako postupati s djevojčicom- držati je stalno samu, odvojenu od odraslih osumnjičenika, ili je pak držati u ćeliji s odraslima. Stoga je djevojčica, saznajemo, malo s odraslima, a malo sama. Djevojčica ima pravo na posjete, no, kako saznajemo, rijetko ih prima, a majka je, navodimo, još nije posjetila. Podsjetimo, radi se o djevojčici porijeklom iz okolice Petrinje, koja je u ranom djetinjstvu pretrpjela teško fizičko, psihičko i seksualno zlostavljanje. Od šeste godine živi u domovima, udomiteljskim obiteljima i na psihijatrijskim odjelima. U trenutku počinjenja dijela za koje je osumnjičena bila je štićenica pulskog Doma za odgoj, piše Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa