Umag prvi u Istri i među prvih deset u Hrvatskoj u povlačenju EU novca

0
Vili Bassanese
Vili Bassanese

Grad Umag prvi je grad u Istarskoj županiji i šesti u Republici Hrvatskoj u povlačenju i korištenju fondova Europske Unije. Nakon što je Ministarstvo financija nedavno objavilo podatke o izvršenju lokalnih proračuna za 2016. godinu, ustanovljeno je da se Grad Umag, kao jedini istarski grad, nalazi u TOP 10 ljestvici gradova koji su uspješno iskoristili raspoloživa EU sredstva u okviru svojih strateških razvojnih projekta. Grad Umag se tako nalazi na zavidnom sedmom mjestu kada se uzme u obzir udio izdvajanja po postotku proračuna, i to s 3,64%. Kada se pak gleda s perspektive najviše povučenih sredstava po glavi stanovnika, Umag se „penje“ na šesto mjesto u državi sa 727 kuna per capita.

„Zahvaljujući besprijekornom modelu suradnje Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  te Grada Umaga, uz osiguranje gotovo 100% sredstava iz državnih i EU fondova, Umag je postao jedan od prvih gradova koji je, krajem studenog 2016. godine, uspješno realizirao projekt sanacije odlagališta neopasnog otpada na svom području. Riječ je o projektu čija je ukupna vrijednost bila 12.820.252,63 kuna, a kojeg su sufinancirali Europska unija, iz Kohezijskog fonda preko Operativnog programa „Zaštita okoliša 2007.-2013.“, te Fond za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti. Umag je tako postao grad primjer svim jedinicama lokalne samouprave na području Istarske i Primorsko-goranske županije.“ ističe gradonačelnik Vili Bassanese te dodaje kako se odgovornim upravljanjem i dugoročnom suradnjom s državom i institucijama, žiteljima Grada Umaga želi osigurati suvremeni i održivi grad.

„U zadnjih osam godina, svjedoci smo strateških investicija koje su u potpunosti promijenile ne samo izgled Umaga, već i podignule kvalitetu življenja na najviši europski standard. Kapitalnim projektima kojima se ispisuje povijest i gradi budućnost, Grad Umag postaje lokalni pokretač razvoja i po svim mjerljivim standardima lokalne samouprave među tri najrazvijenija grada u Istri i deset u Hrvatskoj. Uz uspješno odrađenu sanaciju odlagališta, izgradili smo sortirnicu i pretovarnu stanicu, ali i uvelike osuvremenili infrastrukturu te podigli socijalne standarde na najvišu razinu. Ponosan sam što Umag prednjači na listi gradova koji su uspostavili dugoročnu suradnju s državom i maksimalno iskoristili potencijal kako europskih, tako i državnih fondova. Umag se polako ali sigurno pretvara u pravi grad, grad jednakih mogućnosti za sve.“ izjavio je gradonačelnik Umaga.

Grad Umag je krajem ožujka osvojio nagradu Udruge Gradova za najbolju praksu u okviru kategorije „Grad sinergije“, i to za najbolju suradnju državnih institucija i jedinice lokalne samouprave. Navedeni je rezultat odraz odgovornog i strateški usmjerenog upravljanja gradom te potvrda konstantnog rasta Umaga koji će se svakako nastaviti, posebice kada je u pitanju prosjek iskorištenih sredstava i fondova EU.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa