dan grada labina

Glavičić: Labin treba postati centar tehnološke izvrsnosti Istre

0
Valter Glavičić
Valter Glavičić

Po prvi puta u povijesti, svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu Dana Grada Labina, 17. kolovoza, održana je na ljetnoj pozornici Kod špine.

Poduži je popis uzvanika koji su sjedili među vijećnicima. Pozdravne riječi uputili su istarski župan Valter Flego, zamjenik gradonačelnika talijanske Općine Manzano Lucio Zamo, predsjednik Općinskog vijeća Banovića u BiH Nermin Delagić, župan slovenske općine Idrija Bojan Sever, gradonačelnik mađarskog Grada Baje Robert Ferscak te državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Republike Mađarske i bivši gradonačelnik Baje Robert Zsigo.

Sjednicu su pratili saborski zastupnici Tulio Demetlika i Furio Radin, generalni konzul Republike Italije u Rijeci Paolo Palmintieri, predstojnik Državne uprave Istarske županije Draženko Janjušević, predsjednik Izvršnog vijeća Talijanske unije u Rijeci Mauricio Tremul, predstavnica hrvatske nacionalne manjie u Baji Angela Šokac Marković, koordinatorica Udruge gradova u Republici Hrvatskoj Nives Kopajtich Škrlec, zamjenik župana općine Idrija Bojan Režun, zatim gradonačelnici istarskih gradova: Buzeta Siniša Žulić, Pazina Renato Krulčić, Rovinja Marko Paliaga, Poreča Loris Peršurić i Buja Fabrizio Vižintin, zamjenici gradonačelnika Pule i Vodnjana Robert Cvek i Enea Codacci, župnici labinskog dekanata na čelu s labinskim župnikom Milivojem Korenom, načelnici općina Sv. Nedelja, Raša i Pićan, predstavnici gospodarskih, političkih, kulturnih i sportskih institucija u gradu, Udruge antifašističkih boraca, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, predsjednici mjesnih odbora, udruga i iseljenici na odmoru na Labinštini.       

„Poštovane dame i gospodo, dragi prijatelji, gledajući proteklo razdoblje, možemo konstatirati da se u Labinu iz godine u godinu vide kvalitetni pomaci koje naš Grad razvijaju i profiliraju u zajednicu u koju je lijepo doći, biti i živjeti. Ostvaren je uistinu značajni gospodarski i društveni napredak.

U proteklom razdoblju uspješno su realizirani brojni veliki i mali projekti koji su donijeli promjene, ali uvijek uz očuvanje identiteta, tradicije i povijesne baštine. Otvorena su nova gradilišta i izvedeni infrastrukturni projekti čime je podignut komunalni ali i društveni standard. Društveni, kulturni, civilni i sportski život u gradu se razvija i napreduje a posebno je važno kontinuirano smanjenje nezaposlenosti. Labin je grad otvoren prema investitorima i usmjeren ka daljnjem razvoju gospodarstva, i samo na taj način možemo očekivati da naši sugrađani, pogotovo mladi svoju budućnost grade u svome gradu.

Sa ovoga mjesta zato upućujem zahvalu svima koji su u prethodnom mandatu iz pozicije Gradskih vijećnika, čelništvu Grada - gradonačelniku, svima onima koji su svojim radom, zalaganjem i aktivizmom doprinosili razvoju našega Grada i boljem i kvalitetnijem životu u našoj zajednici. Zahvaljujući trudu i naprednim zamislima naših građana, Labin je danas sinonim lijepog, urednog i čistog grada očuvanog okoliša“, kazala je među ostalim u svom obraćanju okupljenima predsjednica Gradskog vijeća Eni Modrušan.

Eni Modrušan

Gradonačelnik Valter Glavičić u svom je nastupu za govornicom naglasio da je pred njim i članovima Gradskog vijeća odgovornost.

„Meni, u demokratskoj Hrvatskoj četvrtom gradonačelniku Labina, a vama kao gradskim vijećnicima, koji su naši sugrađani Labinjanke i Labinjani ukazali povjerenje da ih predstavljamo, da činmo ovaj današnji trenutak života u gradu dostojnim svakog stanovnika, da planiramo razvoj grada i budućnost naše djece. I zato nemamo pravo tražiti isprike ni u kojem pogledu. Imamo samo obavezu svojim činjenjem opravdati povjerenje građana, iskazati svoje znanje, svoje sposobnosti i preuzeti odgovornost“, kazao je i dodao da svečanu sjednicu osjeća kao još jednu javno izrečenu prisegu pred građanima.

Pozvao je na zajedništvo, konstruktivnost i dijalog kako bi Labin postao pokretačem gospodarskog rasta te društvenog i svih ostalih oblika napretka. To namjerava uskoro iskazati planiranjem i donošenjem, a potom i izvršenjem gradskog proračuna za 2018. godinu.

„Bit će to dokument kojim ćemo građanima pokazati kakav grad želimo biti i na koji način želimo to postići. No, u njegovom kreiranju moći će sudjelovati sami građani putem mjesnih odbora, ali i direktno, dostupnim komunikacijama moći će argumentirano iskazivati svoje potrebe i inicijative", kazao je Glavičić i u nastavku istaknuo da su naš najveći potencijal naši najmlađi, učenici i oni koji će to tek postati: „Oni će imati našu posebnu pažnju. Znamo svi da znanje danas suvereno vlada svijetom, ono je ne samo moć i prosperitet, znanje je egzistencija. Zato ću posebnu brigu posvetiti izrečenom, a to je da Labin treba postati centar tehnološke izvrsnosti Istre. To je moguće isključivo omogućavanjem stjecanja znanja našoj djeci već u osnovnoj školi.“  

Župan Flego u prvi je plan stavio sustavan i planski razvoj Istre.

„I ono što je jako važno: Istra upravlja svojom razvojem. A to je moguće samo zajedništvom javnog i privatnog sektora te zajedništvom gradova, općina i županije. Labin je jedan od svijetlih primjera takvog razvoja, takvog upravljanja svojim razvojem i takvog zajedništva u realizaciji labnskih, ali i sveistarskih projekta. Zato želim zahvaliti gradonačelniku i Gradskome vijeću u prošlom mandatu koji su zajedno s nama realizirali cijeli niz zajedničih projekata. Rezultati su tu: vidimo rast zaposlenosti i pad nezaposlenosti, danas je Labin na 2,6 posto nezaposlenosti i vidimo investicije u turizmu, školstvu i sportskoj infrastrukturi“, kazao je Flego i poručio da se Istra neće umoriti, da želi postati jedna od najrazvijenih regija Europe i da zna koje koje korake za to treba poduzeti.

„Lijepu našu“ i „Krasna zemljo“ na početku je izveo duo Marija Husar i Bruno Krajcar, koji su svojom izvedbom označili i završetak sjednice, a u predasima je svoje dosege pokazao duo glazbenih nada iz Labina, Nino Atanasković i Tena Bevčar. U predahu je također na pozornicu izašla pjesnikinja Rina Miletić i prezentirala zvonkost labinske cakavice. Program je vodila Loredana Ružić Modrušan. (Tekst i foto: Robi Selan)

Valter Flego

   

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa