odvodnja

Vodovod predbacio Raši kočenje projekta, načelnica reagirala

0
Mihael Vale, Dino Škopac i Igor Verbanac
Mihael Vale, Dino Škopac i Igor Verbanac

"Pozivanje na ostavku direktora je vršenje pritiska na krivom mjestu. Skupština je odlučila da se dokumentacije ne preda Općini Raša i ja to poštujem. Ako Skupština promijeni svoju odluku, mi ćemo je primijeniti", rekao je direktor Vodovoda Dino Škopac 4. kolovoza na konferenciji za novinare povodom zahtjeva za njegovom ostavkom od strane Općinskog vijeća Raše ne preda li u roku od deset dana Općini dokumentaciju za kanalizaciju i pročistač u Raši. Kako je rekao Škopac, Vodovod je pokušao dobiti građevinsku dozvolu za raški pročistač, no iz upravnog Odjela za prostorno uređenje Grada Labina stigla je obavijest da se ona ne može izdati jer projekt nije usklađen s Prostornim planom Grada Labina, i to zbog toga jer predviđa preradu mulja iz raškog pročistača u onom labinskom.

U tom smislu Škopac je rekao da ne osjeća obvezu podnijeti ostavku zbog poštivanja odluka Skupštine i Društvenog ugovora. Govoreći o zahtjevu za predajom dokumentacije projekta Raši, Škopac je rekao da je dokumentaciju, kao i lokacijsku dozvolu ishodovao Vodovod, te da se u jednom od dopisa Raše čak poziva na prodaju te dokumentacije Općini. Inače, vlasnički udjeli u Vodovodu su 54,4 posto Grad Labin, 16,5 posto Raša, 8,68 posto Sv. Nedelja, 17,52 posto Kršan i 2,9 posto Pićan.

Škopac je predočio novinarima informacije o EU projektu Labin-Raša kojim bi se zajednički izgradio i riješio problem odvodnje otpadnih voda u aglomeraciji Labin, Raša i Rabac. Budući da Općina Raša, kako je rekao Škopac, odbija i koči projekt vrijedan oko 300 milijuna kuna, odlučio se obratiti javnosti i pokazati sve bitne činjenice o ovom projektu na koje već duže vrijeme ukazuju Hrvatske vode kao državna tvrtka za upravljanje vodama i nacionalni koordinator ovakvih projekata.

„Moram priznati kako me ova priča jako žalosti jer vrijedan projekt baca nas svih unatrag, a cijenu ćemo platiti i vremenom i novcem. I dok na zapadnoj obali Iste niču sustavi odvodnje Poreč, Rovinj, Umag, Pula – Labinština stoji.  Ne znam što je gore, no iz stručne ocjene Hrvatskih voda jasno je da će tvrdoglavost odgovornih  u Općini Raša najviše platiti stanovnici Raše. Imat će skuplje račune za vodne usluge, a upitno je i kad će dobiti novi pročistač i sustav odvodnje i je li Općina uopće sposobna to sama financirati. Zajednički projekt vrijedan oko 300 milijuna kuna ocijenjen je kao ekonomski, ekološki i tehnički najpovoljniji za Labin i Rašu. U toj varijanti za ovaj EU projekt većinu novca dobivamo iz EU fondova, samo manji dio mi financiramo. Labin i Vodovod mogu ići dalje samostalno s projektom i dobiti novac iz EU fondova, no Raša to više neće moći ako napusti projekt i sve će morati financirati sama“, izjavio je Škopac.

Dodao je kako će izmjena projekta Labinu uzeti određeno vrijeme i novac, no nije nemoguće samostalno rješenje sustava odvodnje i pročistača. Škopac je naveo pozitivne strane zajedničkog projekta te negativne posljedice ukoliko se od njega odustane. Te točke dio su stručne analize i procjene Hrvatskih voda. Pozitivne strane su to što je tehnički, financijski, ekonomski i ekološki zajednički sustav odvodnje najpovoljniji; najpovoljniji je i u troškovima građenja, ali i u troškovima rada i održavanja sustava nakon izgradnje.

Negativne strane, naveo je Škopac, su to što je izgradnja zasebnog sustava za Rašu skuplja za 12 milijuna kuna, veći je trošak i rada samostalnog sustava – samo rad uređaja za pročišćavanje vode u kubičnom metru vode nosi veći trošak od 1,20 kuna; ovakvo rješenje se ne smatra optimalnim i automatski znači da ne može ući u nacionalne programe i dobiti subvencije ni EU, ni državnog proračuna ni Hrvatskih voda. Stanovnici Raše, rekao je, stavljaju se u nepovoljan položaj, tj. morat će skuplje platiti projekt i radove, a potom će skuplje plaćati i uslugu odvodnje kroz mjesečne račune. Na koncu, ako se Labin, Rabac i Raša ne budu držali preuzetih obveza koje su dio usklađivanja s EU direktivama, a tiču se rokova za završetak ovog projekta – slijedi kazna, odnosno penali za RH; te penale najvjerojatnije će država naplatiti općinama i gradovima, što u konačnici znači da će stanovnici Labina i Raše, Kršana i Svete Nedelje platiti još i kaznu za probijanje rokova, istaknuo je.

„Iz svega navedenog jasno je kako je projekt kojeg imamo optimalno rješenje i njime osiguravamo da ćemo zadovoljiti obavezne rokove. Ovu priliku koristim da javno apeliram na sve građane i njihove političke predstavnike da budemo pametni razboriti, da tražimo rješenje, a ne sukob“, poručio je na kraju novinske konferencije Dino Škopac. Konferenciji su prisustvovali i njegov zamjenik Mihael Vale te Igor Verbanac iz pravne službe. (Tekst i foto: Kristian Stepčić Reisman)

Paliska Bolterstein: Raši se nameće pročistač 10 puta veći od njenih potreba

„Zanimljivo je da se direktor Vodovoda u svom današnjem obraćanju javnosti uopće nije osvrnuo na ono o čemu je raspravljalo raško Vijeće tražeći njegovu ostavku. Gospodin Škopac poziva na razboritost i traženje rješenja, a tvrtka kojoj je on na čelu zapravo cijelo vrijeme stopira našu Općinu da realizira rješenje, naš samostalni projekt odvodnje, kanalizaciju i pročistač za naselje Raša", reagirala je 4. kolovoza raška načelnica Glorija Paliska Bolterstein na izjavu direktora Vodovoda Labin Dina Škopca s konferencije na temu odvodnje.

"Onemogućava nas se da dođemo do građevinske dozvole i povučemo bespovratna sredstva iz natječaja ruralnog razvoja. Te šanse za sve građane propušta upravo direktor Vodovoda; propušta da zaštitimo izvorišta pitke vode u Raškoj dolini s kojih se snabdijeva 80 posto Labinštine. Direktoru Vodovoda već je godinu i pol poznat stav Općine Raša o zajedničkom projektu aglomeracije Labin, Raša i Rabac. Odluči smo istupiti iz tog projekta koji je ponudio samo jednu varijantu - pročistač na našem području, u Bršici. Sve to vrijeme nije se napravio korak dalje sa Studijom aglomeracije koja košta više od milijun kuna i koju će netko morati platiti", napisala je Paliska Bolterstein.

"Direktor je više puta istupao u javnosti, uvjeravajući da se pročistač u Bršici može graditi i bez Raše, što ne odgovara istini. On to dobro zna pa je sada najlakše optužiti Rašu za blokadu. Cijelo vrijeme nudimo dogovor; nudili smo opciju s dva pročistača, jednim u Labinu, drugim u Raši, i ta varijanta, pokazali su izračuni Hrvatskih voda, ne bi bila umnogome skuplja. Ali ona nikad nije bila ozbiljnije razmatrana." ustvrdila je.

"U zajedničkom projektu nismo se maknuli ni milimetra, a s našim samostalnim smo pred dobivanjem građevinske dozvole. Rašu se od početka uvjerava što je za nju najbolje, a zapravo se netko u Gradu Labinu očigledno domislio da makne pročistač iz Labina i nametne pročistač Raši koji je deset puta veći od njenih potreba i koji će trajno ugroziti Raški zaljev. Mi bismo valjda sve to trebali šutke promatrati, no to ne činimo, pa nas se stalno zastrašuje penalima koje ćemo plaćati. Ispada da smo predmet ucjene: nećete po naše, e onda nećete ni sami! Za Rašu je stajanje na mjestu neprihvatljivo! Pitanje odvodnje, rješavanje kanala u Raši, to je naša rak-rana, što direktor Vodovoda očigledno ne shvaća.“ zapisala je raška načelnica.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa