Dan općine Motovun: Ne propustite popularnu balinjeradu!

0
Motovun
Motovun

Vikend 5. i 6. kolovoza Općina Motovun slavi Dan Općine, a ove godine velika posebnost je što Udruga fotografa Fotovun u suradnji s Općinom, Turističkom zajednicom i Zajednicom talijana Motovun priprema posebnu izložbu „Priča o kamenu – La storia della  pietra“. Subota je posvećena sportsko-zabavnim aktivnostima u organizaciji Općine Motovun i  TZ Općine Motovun. Već tradicionalna šesta po redu Utrka s karićima „Od Ressela do Andrettia“ poznata kao balinjerada održat će se u 17 sati, a prijave se primaju od 16 na startu utrke na ulazu u grad. Atraktivne vožnje po vijugavim ulicama od starogradske jezgre prema podnožju grada Velog Jože dozvoljene su svima koji pripreme vlastiti „karić“ na balinjere.

Dan kasnije proslava se nastavlja svečanom svetom misom u 10.30 sati. U 18 sati na rasporedu je svečano otvorenje izložbe ARGONAUT 2017 – „Priča o kamenu |  La storia della pietra“, koju čine najbolje fotografije iz istoimenog foto natječaja. Iz Udruge fotografa Fotovun, organizatora foto natječaja i izložbe, su sredinom lipnja pozvali sve zaljubljenike u fotografiju, amaterske i profesionalne fotografe da postanu suvremeni foto Argonauti te da svojim fotografijama “doplove” do Motovuna. Legenda naime kazuje kako su Jazon i Argonauti plovili podno Motovuna, otud i sam naziv foto natječaja.

Pozivu na foto natječaj “ARGONAUT 2017 – Priča o kamenu | La storia della pietra” se odazvalo 105 autora/ica koji su sa svojih 500-tinjak fotografija “doplovili” u Motovun zaključno s 26. srpnjem 2017. godine. Pristigle fotografije doista interpretiraju kamen u svim njegovim pojavnim oblicima: od čiste neartikulirane prirodne forme do pomno obrađenih oblika u visoka umjetnička djela. Ispričana je priča u rasponu od prapočela do esencije života. Kamen je ovdje odrednica i putokaz i kulturne  i egzistencijalne baštine.

Žiriju u sastavu prof. Borislav Božić (ugledni fotografski stručnjak i predsjednik Fotokluba Rijeka), Đani Celija (profesionalni fotograf iz Pule) i David Matković (predsjednik Udruge fotografa Fotovun) nije bilo lako odabrati fotografije koje će poput kamena graditi izložbu koja će posjetiteljima ispričati jedinstvenu “Priču o kamenu”, a još teže je bilo odabrati dobitnike novčanih nagrada i pohvala, koji će biti proglašeni na svečanom otvorenju izložbe u nedjelju 6.8. u 18 sati u galeriji hotela Kaštel u Motovunu. Projekt je realiziran u suradnji s Općinom Motovun, Turističkom zajednicom Općine Motovun, Zajednicom Talijana Andrea Antico iz Motovuna te lokalnim poslovnim subjektima.

Legenda kazuje kako je Argonauta bilo 50, a zidove galerije hotela Kaštel će krasiti isto toliko fotografija. Zabavni program počinje u 20.30 sati nastupom pjevača Udruge mali veliki mikrofon Buzet, a nastavlja se uz Vision band. U nedjelju se od 8 do 13 sati u Kaldiru u organizaciji Udruge Kaldir održava „Plac od fruti“, a nudit će se jabuke, kruške, šljive i breskve i to po cijeni od 10 kn po kilogramu. Cijeli program sa satnicom pogledajte ovdje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa