Općina Raša: Zatražit ćemo smjenu direktora Vodovoda Labin

0
Glorija Paliska Bolterstein i pročelnik Igor Radić
Glorija Paliska Bolterstein i pročelnik Igor Radić

"Ne vrati li labinski Vodovod Općini Raša projektnu dokumentaciju za gradnju odvodnje i pročistača za tu općinu u roku od deset dana, općinsko vijeće zatražit će razrješenje uprave Vodovoda, odnosno Dina Škopca te dati prijedlog za izmjenu društvenog ugovora", rekla je načelnica Općine Glorija Paliska Bolterstein na sjednici Vijeća 31. srpnja.

Podnoseći Izvješće o radu za razdoblje od siječnja do lipnja, načelnica je naglasila da je Općinsko vijeće Raše još u prvom polugodištu 2016. godine jednoglasno odlučilo ne prihvatiti Studiju izvedivosti Sustava odvodnje otpadnih voda za aglomeraciju Labin-Raša-Rabac te nastaviti raditi na samostalnom projektu započetom još 2014. godine.

"Predstavljeno rješenje – jedna varijanta s pročistačem ogromnih dimenzija, lociranim na ušću rijeke Raše u more, Općini nije prihvatljivo ni s ekološkog, ni sa sigurnosnog aspekta. To nikako ne znači da Raša ne želi riješiti krucijalno pitanje odvodnje, odnosno, pitanje raškog kanala u sklopu projekta aglomeracije. Vjerujemo u rješenje koje će biti prihvatljivo svim sudionicima. Istodobno, Općina Raša je još 2014. godine putem tvrtke Vodovod Labin započela raditi na vlastitom projektu sustava odvodnje za naselje Raša i naselje Krapan te sufinancirala potrebnu projektnu dokumentaciju", kazala je. Iste je godine, podsjetila je, izdana lokacijska dozvola za projekt odvodnje naselja Raša.

"Međutim, do današnjeg dana tvrtka Vodovod Labin nije ishodovala potrebnu građevinsku dozvolu. Mnoge je aktivnosti poduzela Općine Raša da se dovrši projekt. No, saziva se sjednica Skupštine tvrtke Vodovod Labin, na kojoj Općina Raša postavlja Vodovodu zahtjev za predajom dokumentacije, kako bi mogla sama nastaviti dovršenje projekta. Tada većinski vlasnik zajedničke tvrtke Vodovod Grad Labin stavlja „veto“ na zahtjev Općine Raša. Tim činom zaustavlja se daljnji proces i blokira Općinu Raša da riješi rak-ranu naselja Raša. Čudi takvo postupanje, tim više što sama predaja dokumentacije, koju je Općina Raša i sufinancirala, ni na koji način ne šteti tvrtki Vodovod", rekla je Glorija Palsika Bolterstein. (Tekst i foto: Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa