prijava inspekciji

U kampu Valovine rušili bungalove i zdrobili opasne azbestne ploče!

0
Bungalovi u kampu Valovine
Bungalovi u kampu Valovine

"Građani su nam putem Zelenog telefona prijavili nelegalno postupanje s građevinskim otpadom koji sadrži azbest na području kampa Valovine, čiji je zemljišnoknjižni vlasnik Grad Pula. Naime, Grad Pula kao naručitelj radova je u procesu uklanjanja dotrajalih bungalova 19. srpnja 2017. uklonio niz bungalova bagerom, ali pritom nije vodio računa o azbestnim krovnim pločama. Radnici su bagerima bacili, smrvili i izlomili azbestne ploče, a sav građevinski otpad zajedno sa smrvljenim azbestom još uvijek se nalazi na otvorenoj površini, čime je direktno ugrožen okoliš i zdravlje građana." piše u priopćenju koje je medijima 24. srpnja uputila Zelena Istra, a koja je navedeni događaj prijavila Upravi za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša.

"Prijavi prilažemo i fotografije na kojima se vidi trenutno stanje. Poznato je da sve vrste azbesta uzrokuju karcinom i ubrajaju se u kancerogene tvari 1 razreda. To je poznato i Gradu Puli budući da je nedavno u DC Rojc organizirao predavanje o iznimnoj opasnosti azbesta i nužnosti pravilnog postupanja prilikom uklanjanja krovova od tog matrijala (valovite salonite ploče najčešće). Prema navodu Agencije za zaštitu okoliša, smrtonosna azbestna vlakna najviše se oslobađaju iz materijala 'prilikom obnavljanja, rušenja, prijevoza, održavanja i gradnje, kao i nepropisnog pohranjivanja otpada koji sadrži azbest’." navodi Zelena Istra.

"Postavlja se pitanje i ne samo kada nego i kako će Grad Pula zbrinuti srušene i polomljene azbestne krovove koji su se pomiješali s veiikom količinom građevinskog otpada? Svakog dana pored ruševina prolaze domaći i strani kupači s djecom i postavlja se pitanje hoće li netko odgovarati za ovo nečuveno djelo? Nadamo se brzoj reakciji Inspekcije zaštie okoliša, primjerenim uputama za zbrinjavanje građevinskog otpada koji sadrži azbest kao i primjerenoj zaštiti radnika koji će uklanjanje izvšiti." zaključuje se u priopćenju Zelene Istre.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa