kaštelir-labinci

Iz ovog pogona dolazit će riba koju će jesti naša djeca u vrtiću

0
Projekt izgradnje pogona, kojeg je inicirala Istarska županija, pokrenut je s ciljem stvaranja dodane vrijednosti sirovini
Projekt izgradnje pogona, kojeg je inicirala Istarska županija, pokrenut je s ciljem stvaranja dodane vrijednosti sirovini

Istarski župan Valter Flego prisustvovao je 14. srpnja svečanom otvorenju izgrađenog pogona za preradu ribe i morskih organizama Ribarske zadruge Istra, u poslovnoj zoni Kaštelir-Labinci. Kako je pritom naglasio župan Flego, riječ je o investiciji vrijednoj 14 milijuna kuna značajnoj za ribarstvo, važnu gospodarsku granu na ovim područjima.

„Projekt izgradnje pogona, kojeg je inicirala Istarska županija, pokrenut je s ciljem stvaranja dodane vrijednosti sirovini, kao i omogućavanja veće cijene i lakšeg plasmana polugotovog ili gotovog proizvoda na tržište“, istaknuo je istarski župan dodajući kako je Županija prva prepoznala trendove, odnosno važnost okrupnjivanja ribara kroz osnivanje ribarskih zadruga. Osnivanje zadruga istarskim se ribarima omogućuje novi oblik funkcioniranja, te se poboljšava i unapređuje njihovo poslovanje.

„Istarska županija je zajedno s istarskim Lokalnim akcijskim grupama u ribarstvu - LAGUR-ima inicirala i projekt „More od malih nogu“ s ciljem uvođenja ribe u prehranu predškolskih ustanova i škola, a upravo će ovaj pogon plasirati ribu koju će jesti naša djeca“, rekao je župan Flego.

Projekt izgradnje pogona za preradu ribe i morskih organizama pokrenut je 2010. godine, a novosagrađen projekt prostire se na 1000 m2 površine, te je jedan od najmodernijih polivalentnih pogona za proizvodnju ribljih prerađevina. Opremljenost postrojenja je prilagođena strukturi ulova njihovih ribara i omogućuje proizvodnju s raznovrsnim stupnjem finalizacije od jednostavnog evisceriranja i dekapitiranja preko soljenja i mariniranja do dimljenja, pečenja i kuhanja.

Ribarska zadruga Istra je osnovana 2004. godine i trenutno ima 50 članova ribara sa sjeverozapadne obale Istre.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa