TZ središnje Istre o aktivnim putovanjima za starije

0

U dvorani hotela Lovac u Pazinu 12. srpnja održana je prezentacija rezultata, odnosno završna konferencija EU projekta - Seniors on Reciprocal Tourism (seniori u recipročnom turizmu) – SORT. Provedba projekta započela je u ožujku 2016., završava u kolovozu 2017., a sufinancirana je u sklopu COSME programa. Uz Turističku zajednicu središnje Istre (TZSI), u provedbi projekta sudjelovalo je još sedam partnera zemalja jugoistočne Europe - MENTORES Social Enterprise iz  Grčke (koordinator) te ostali partneri - Goranov I&V Ltd (Bugarska); Chamber of Commerce and Industry Pécs-Baranya (Mađarska); Antroposervice Sas (Italija); Ecological Tourism Association “Camena” (Rumunjska); Jarina Zadruga za razvoj podželja z.o.o (Slovenija) i Regija Tesalija (Grčka). Ukupna vrijednost projekta bila je 228.091,90 EUR, od čega je proračun TZSI iznosio 20.945, 00 EUR (udio sufinanciranja od strane EU 75 %).

Misao vodilja SORT projekta bila je kroz niz radionica osmisliti, isprobati, evaluirati, dokumentirati, proširiti i valorizirati nove turističke pakete i usluge namijenjene osobama starijim od 55 godina. Glavni cilj bio je potaknuti veću mobilnost starijih osoba (+55), odnosno  kroz aktivnosti projektnih partnera, osimisliti turističke aranžmane, u kojima oni nisu samo turisti, već tijekom svojih putovanja imaju priliku sudjelovati i u volonterskim aktivnostima u mjestima koja posjećuju. Naime, svaki projektni partner formirao je svoj lokalni radni tim sastavljen od stručnjaka raznih profila, uključujući i starije osobe. Njihov je zadatak bio osmisliti desetodnevne izvansezonske turističke aranžmane, za grupe od deset putnika te istražiti i predložiti mogućnosti volonterskih aktivnosti u svom kraju. Kao "primatelji" volonterskih aktivnosti na području TZSI prijavili su se Likovna galerija u Pazinu, Dom za odrasle osobe Motovun i udruga Happy end iz Pazina.

Starije osobe, putnici, uključene u projekt putem prethodno raspisanih javnih poziva, imali su tako priliku svoja znanja i vještine, bilo profesionalne ili hobističke, podijeliti s zainteresiranima u sredinama u koje su putovali, primjerice sa studentima, mladima, ženama, osobama s posebnim potrebama i slično. Partneri domaćini pojedinih projektnih aktivnosti, prilikom boravka gostiju na vlastitom području, organizirali su i turističke sadržaje primijenjene njihovoj dobi i sklonostima te je na taj način stvoren novi oblik turizma, koji uključuje obostrano davanje i primanje (turističke usluge/volontiranje). Projektni partneri projektne aktivnosti uklopili su u svoje redovne aktivnosti te se kao dugoročni rezultat provedbe SORT projekta očekuje porast putovanja seniora, ali i produljenje turističke sezone.

U sklopu projekta, partneri su radili na stvaranju lokalnih programima ugošćavanja seniora  iz drugih sredina i prezentirati ih ostalim projektnim partnerima, testirali su navedene programe u praksi kroz organizaciju testnih putovanja, nakon čega su na sastancima evaluirali i usporedili rezultate. U svakoj uključenoj zemlji, organizirani su „pilot turistički paketi“ za po četiri osobe +55, u trajanju od šest dana. Krajem rujna 2016. godine, TZSI je u Pazinu ugostio četiri seniora iz Pečuha u Mađarskoj, a četvoro naši putnika-volontera od 3. do 8. listopada 2016. boravilo je u Drobeti – Turnu Severinu u Rumunjskoj. Na samom kraju provedbe projektnih aktivnosti, partneri su zajednički izradili tiskani vodič u kojem je dan cjelokupni pregled projekta te će se distribucijom istog, ovaj turistički model proširiti na regionalni nivo u regijama partnera te promovirati i na nacionalnim turističkim sajmovima.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa