Predsezona pri kraju: I središnja Istra bilježi turističke rekorde

0
Na području Turističke zajednice središnje Istre ostvareno je 16.000 noćenja više nego lani
Na području Turističke zajednice središnje Istre ostvareno je 16.000 noćenja više nego lani

U prvih šest mjeseci 2017. godine, područje Turističke zajednice središnje Istre, odnosno grada Pazina te općina Lupoglav, Cerovlje, Gračišće, Karojbe, Pićna, Svetog Lovreča, Svetog Petra u Šumi i Tinjana,  bilježi rast od 35% u dolascima i 39% u noćenjima. U brojkama, radi se o  9.287 dolazaka i 57.431 noćenja, odnosno 2.410 dolazaka i 16.251 noćenja više nego u prvih šest mjeseci 2016. godine.

Tradicionalno, najbrojniji su gosti iz Njemačke, koji čine 58% udjela u broju noćenja, a broj noćenja koja su ostvarili čak je za 60% veći nego prethodne godine. Na drugom mjestu domaći su gosti, kojih je bilo 40% više. Slijede Austrijanci s udjelom od 7,28%, a nakon njih najbrojniji su Britanci, Nizozemci i Talijani, koji su nam iz godine u godinu sve brojniji gosti. I inače vrlo zastupljenih Belgijanaca, ove godine ima dvostruko više, a zanimljiv je i veći porast u noćenjima gostiju iz Švedske, Danske i Rusije.

Prema vrsti objekta, povećanje broja noćenja prisutno je u svim segmentima - u privatnom smještaju, u kojem prevladavaju kuće za odmor za 43% , seljačkim domaćinstvima 58%, hotelu 36% te kampovima, odnosno kamp odmorištima 92%. Najveći udio broja noćenja ostvaruje se u privatnom smještaju - čak 90%. Ostale vrste objekata, koje imaju manji udio u našim smještajnim kapacitetima, bilježe vrlo mali udio u ostvarenim noćenjima (hotel 5 %, seljačka domaćinstva 2% te kampovi, odnosno kamp odmorišta i kamp u domaćinstvu 0,5%).

Što se tiče pregleda po općinama, najveće povećanje turističkog prometa zabilježeno je redom u općinama Lupoglav i Cerovlje te u gradu Pazinu. Najviše noćenja ostvareno je na području općine Tinjan  - 14.130, zatim slijedi grad Pazin s 12.899 te Sv. Lovreč s 9.253. Indeks povećanja u dolascima i noćenjima višestruko je veći od indeksa povećanja smještajnog kapaciteta. Naime, trenutno na području TZSI brojimo 3.786 kreveta što je za 16% više nego protekle godine (3.263). Što se tiče broja smještajnih jedinica, trenutno ih je ukupno 832, a od čega na kuće za odmor otpada više od 50%, apartmane 37 %, sobe 10 %, dok ostatak čine seljačka domaćinstva, hotel te kamp odmorišta i kamp u domaćinstvu.

U 2016. godini, kada je na području TZSI ostvareno ukupno 27.800 dolazaka i 217.464 noćenja, zabilježeno povećanje rezultata turističkog prometa bilo je 27 %, a u 2017. očekujemo da će ono premašiti 30%. Rekordni rezultati u prvih šest mjeseci ove godine nisu nas iznenadili, oni dolaze kao rezultat sinergijskog rada TZSI, JLS i naravno naših iznajmljivaca, koji su nositelji razvoja pružanja turističkih usluga na području našeg TZ-a.

Zadaća TZSI u pripremi turističke godine bila je ojačati turističke proizvode koji pridonose razvoju naše destinacije (Zip line, Speleoavantura, Kuća fresaka Draguć…), a kako bismo stvorili nove motive dolazaka u proteklom predsezonskom razdoblju, zajedno s JLS-ovima bili smo po prvi puta suorganizatori manifestacija poput Internacionalnog sajma pršuta Tinjanu (ISAP), Međunarodnog sajma "S klobasicom u EU" u Sv. Petru u Šumi i  24. Smotre vina središnje Istre u Gračišću.

Po prvi puta uvedeno je sustavno financiranje i praćenje manifestacija kroz javni poziv za kandidiranje manifestacija za dodjelu potpore iz programa „Potpore manifestacijama“ u 2017. godini, a u veljači 2017., prvi smo u Istri u pripremu predsezone i sezone ušli s radionicama za naše iznajmljivače.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa