BRIJUNI

Plenkovićeva Vlada oživljava projekt koji je zaustavio Mostov ministar

0

Konačno su se u vezi s Brijunima stvari počele micati s mrtve točke. Izgledno je da će projekt Milanovićeve Vlade oko revitalizacije hotelskog dijela otočja pronalaskom investitora, odnosno koncesionara krenuti naprijed, piše Jutarnji list.

Čuli smo to od zagrebačkog konzultanta Miroslava Dragičevića iz Horwath Consultinga koji je od Ministarstva zaštite okoliša još prije četiri godine dobio nalog da izradi sve potrebne podloge za pronalazak investitora koji bi od otočja napravili istinsku destinaciju s pet zvjezdica. No, pošto je na vlast stupila Oreškovićeva Vlada projekt je stavljen u ladicu, a Dragičević je otvoreno za nečinjenje po tom projektu prozivao nekadašnjeg Mostova ministra zaštite okoliša Slavena Dobrovića. Jučer se Dragičević na inicijativu ministra turizma Garija Cappellija sastao u tom ministarstvu s predstavnicima ministarstava graditeljstva, zaštite okoliša te državne imovine, s obzirom na to da su sva ta ministarstva uključena u problematiku rješavanja ovog projekta.

Strateški interes

- Čini se da se sada konačno otvorio taj problem. Milanovićeva Vlada inicirala je projekt i donijela odluku da se ide u rješavanje hotelskog kompleksa na Brijunima posredstvom međunarodnog natječaja i ponuda, a jučer se na inicijativu Ministarstva turizma održala prezentacija projekta. Svi su odlučili da projekt mora krenuti dalje i idući tjedan imamo novi sastanak. Naravno, dijelovi će se tog projekta morati ažurirati jer je prošlo već dosta vremena od njegove izrade - napominje Dragičević. Dodaje da je pozitivno što se poštuju odluke prethodnih vlada da je projekt strateški interes.

- To je dobar znak da se ide prema nekim zdravijim principima ponašanja jedne vlade koja želi napraviti pomake i koju zanima progres, blagostanje i razvoj jer prije dvije godine je vladao muk, a projekt je bio žrtva političkog kolopleta - smatra ovaj konzultant.

- To sve skupa znači da će Ministarstvo graditeljstva krenuti u tražene izmjene i dopune Prostornog plana otočja, što je nužno za nastavak projekta, a vjerojatno će se istodobno tražiti neobvezujuće ponude budućih koncesionara - navodi nam Dragičević.

- Izmjene i dopune Prostornog plana moraju se donijeti kako bi se razgraničio prostor koncesije i prostor s funkcijama parka. Dakle, hotelski dio parka morat će imati vlastiti sustav za pročišćavanje voda, odvodnju i prava služnosti. Isto tako po tom bi se pitanju trebalo razgovarati i s rezidencijalnim dijelom otočja. Bilo bi dobro za čitav projekt da taj dio ostane tamo jer bismo u tom slučaju od Brijuna stvorili globalno mjesto susreta političara. Tamo se predviđa i jedan konferencijski centar uz vrhunske hotele, gdje bi Hrvatska mogla održati predsjedanja i sastanke šefova EU - ističe naš sugovornik.

Kreće u rujnu

Dodaje da je za područje izrađena konzervatorska studija koju je izradilo Ministarstvo kulture, koja dozvoljava povećanje sadašnjih kapaciteta, i to na 530 ključeva. To je napravljeno, ističe Dragičević, sukladno starim graditeljskim matricama između dva svjetska rata. Naime, nekada je na Brijunima bilo puno više kapaciteta. Sada hoteli Neptun, Istra i Karmen, vile Primorka, Lovorka i Dubravka te kuće za iznajmljivanje Fažanka i Magnolija imaju 304 turističke postelje. Prostorni planovi omogućuju rušenje objekata Jurina i Franina, koji trenutačno nisu u komercijalnoj funkciji.

- Vjerujem da bismo mogli krenuti u rujnu i da bismo iduće godine bez problema mogli naći jednog ili više koncesionara - zaključuje Dragičević za Jutarnji list.

Inače, za sam projekt bili su zainteresirani poznati hotelski brendovi poput One&Only, Ritz Carltona i Astorije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa