završena arbitraža

Joras izjurio iz sobe: Sloveniji većina zaljeva, ali ne i njegova kuća

0
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

Sud je odredio posebno 'juction' područje kroz hrvatske teritorijalne vode kojim se omogućuje Sloveniji doticaj s međunarodnim vodama.  Koridor do međunarodnih voda je širok oko 2,5 nautičke milje i, prema riječima suda, slovenski brodovi i avioni imati će svu slobodu prolaska kroz hrvatsko područje kao da su na otvorenom moru, donosi Jutarnji list.

- Na tom području vrijedi posebni pravni režim, tribunal će ovo područje nazivati područjem junction. Ova sloboda ne uključuje istraživanje, eksploataciju niti upravljanje prirodnih resursa na području ovog junctiona. Međutim, tu se računa sloboda kretanja, zrakoplova, brodova, kablova i cjevovoda. Te se slobode odnose na sve civilne i vojne brodove bez obzira na nacionalnost. I ostali imaju pravo korisiti junction kada putuju u Sloveniju ili iz nje, bez obzira koje su nacionalnosti, donosi Jutarnji list.

Što se tiče rijeke Dragonje, tribunal zaključuje da je spor nastao uslijed odluke iz 1952. godine i to je pitanje koje je ostalo neriješeno. Zaključili smo da će predložiti Sloveniji da se granica utvrdi na rijeci Dragonji prema aktualnoj situaciji, a Hrvatska i Slovenija su se dogovorili. Stoga, granica slijedi tok rijeke Dragonje i to po sredini kanala. To bi trebalo značiti da istarski zaoseci Škodelin, Bužini i Mlini-Škrilje, kao i kuća Joška Jorasa ostaju u Hrvatskoj. Slovenski mediji pišu da je Joras nakon objavljene presudu samo izjurio iz sobe, piše Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa