Classical Music Festival

Ozbiljni glazbenici s velikom dozom humora hrle na pulske ulice

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Classical Music Festival, međunarodni festival klasične glazbe koji će svoje drugo izdanje upriličiti od 21. do 26. kolovoza u Puli, javnosti otvara svoja vrata i najavljuje petodnevno druženje: 13 koncerata, 1 izložbu, 40 umjetnika iz 10 zemalja, kutak za djecu, spoj glazbe s likovnom/vizualnom umjetnosti i modnim dizajnom.

Cilj Festivala jest lišiti klasičnu glazbu okova "uštogljenosti", približiti glazbenike publici i predstaviti ih na moderniji i humorističniji način. Dosad "ozbiljna" glazba, pretežito svirana u otmjenim koncertnim dvoranama, postaje opuštenija i zaigrana - rasprostranjuje se po različitim pulskim lokacijama, integrira se među ljude i dolazi ususret svim građanima; ljubiteljima klasike, ali i slučajnim prolaznicima u nadi da će zadobiti njihovu pažnju i pobuditi njihov interes.

Umjetnička ravnateljica Festivala Andrea Milohanić i predsjednica Istarskog Kulturnog Sabora (IKS), koji je organizator Festivala, napominje kako je nekonvencionalnost ovogodišnji imperativ. Trudimo se međunarodnu glazbenu platformu dovesti na višu razinu - u tome nam pomaže, osim vrhunskih glazbenika, umrežavanje i spajanje klasične glazbe s drugim granama umjetnosti- napominje Milohanić.

Ovogodišnji petodnevni Festival predstavit će 40-ak profesionalnih glazbenika iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Srbije, Rusije, Južne Koreje, Bugarske, Albanije, Poljske, Italije i Francuske. Svoje će raznovrsne programe predstaviti na koncertima: baROCKINGbach, operation: sing!, soundtip: classicVIAtango te osmosatnom musicmarathonu u skolpu kojeg će se održati 10 koncerata. Svoje mjesto u festivalskom sadržaju našao je i kutak za djecu nazvan childrencorner: musicpicnic, te connectarting platfroma u sklopu koje će se ove godine održati izložba soundsONliquids.

Prva aktivnost Festivala počinje 06. kolovoza u Galeriji Cvajner te ispred Gradske palače kada će se upriličiti otvorenje umjetničke izložbe, koje će biti svojevrsna najava za Classical Music Festival. U okviru connectarting platforme sudjeluje austrijska slikarica, kiparica i restauratorica Theresia Fauland-Nerat koja će izložiti svoje radove inspirirane zvucima. Ljubitelji umjetnosti imat će mogućnost zvukovni izričaj naprije "doživjeti" vizualno, a nakon toga i auditivno.

Classical Music Festival održava se pod visokim pokroviteljstvom Grada Pule. Organizator posebne zahvale upućuje Upravnom odjelu za kulturu, mediaartu (Željku Zirdumu), NH Media Enterprisesu, MSU Istre, Brionima d.o.o, Galeriji Cvajner i STAŠA designu. Za više informacija o svim umjetnicima i svakom događaju zasebno, pratite novosti na www.facebook.com/ClassicalMusicFestivalIKS.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa