U nedjelju Dan Ulja i vina u Vodnjanu

0
Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio, Ester Geissa Đurić, Klaudio Vitasović i Elvis Marić
Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio, Ester Geissa Đurić, Klaudio Vitasović i Elvis Marić

Na konferenciji za medije održanoj 31. svibnja u Gradu Vodnjanu najavljen je program tradicionalne manifestacije Dan ulja i vina koja će se održati u nedjelju, 4. lipnja. Dan ulja i vina nastao je spajanjem najstarijih smotri na području južne Istre te bi sada u biti brojali 23. Smotru maslinovih ulja Istre i Kvarnera i 24. Smotru vina južne Istre. Nazočni na konferenciji bili su gradonačelnik Grada Vodnjana Klaudio Vitasović, Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio, agronom i stručni suradnik udruge Agroturist Vodnjan-Dignano, Ester Geissa Đurić predsjednica udruge Agroturist te Elvis Marić predsjednik Sportske zajednice grada Vodnjana.

Bogat popratni program

Ovogodišnja manifestacija bit će posvećena kao i uvijek maslinovim uljima i vinima, ali posebno je obogaćen program raznovrsnim sportskim, rekreativnim i kulturnim zanimljivostima. Moglo bi se reći „malo drugačiji festival poljoprivrede i kulture“ kako je istaknula Hlevnjak Pastrovicchio.

Uvodnim riječima gradonačelnik Klaudio Vitasović opisao je taj specifični spoj koji je ove godine ponuđen u programu te naglasio da je vrlo važno zahvaliti se velikom trudu i radu svih poljoprivrednika jer bez njih ove manifestacije ne bi bilo.

„Promijenili smo datum manifestacije ne bi li omogućili veću nazočnost naših proizvođača i njihovih gostiju, ali i obogatili ponudu sadržajem koji je kvalitetan a upravo u početku sezone kad bi naš grad mogli posjetiti i brojni turisti, gosti naše Vodnjanštine. Tako će u nedjelju 4. lipnja gosti moći uživati u otkrivanju proizvoda s našeg podneblja. U cijelodnevnoj degustaciji bit će ponuđeni proizvodi svih sudionika, odnosno proizvođača koji su dali uzorke na ocjenjivanje, točnije, ukupno 105 uzoraka maslinovog ulja i 41 uzorak raznih vina,“ istaknuo je Vitasović.

Predsjednica Udruge Agroturist Vodnjan-Dignano Ester Geissa Đurić zahvalila se svim članovima koji su tijekom godina napravili značajan skok u proizvodnji naglasivši izuzetne rezultate i kvalitetu proizvoda maslinara i vinara: „Ova je dvadesetičetvrta godina da kroz rad udruge, organizacijom smotri, pratimo naše maslinare i vinare. Njihovim zalaganjem i ulaganjima u edukacije i razvoj, postigli smo svi zajedno da je Vodnjan daleko prepoznat u Hrvatskoj i svijetu po najkvalitetnijim proizvodima.“

Đir z bičikletom

Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio je opisala bogat program u kojem će se naći za svakoga ponešto. Tako će posjetitelji moći pogledati izložbu „Erminio Vojvoda – biciklizam“, koja donosi pregled nikad viđenih fotografija poznatog vodnjanskog dizajnera cipela Erminia Voivode čiji je hobi bio biciklizam. Na izložbi će u prostorijama Ekomuzeja i izlozima Trgovačke ulice biti prikazane fotografije vezane za njegovo sudjelovanje u raznim biciklističkim utrkama. Na izložbu se nadovezuje biciklističko kulturno druženje „Pedala! Istrian de Dignan“ koja starta u 10 sati na Narodnom trgu. Na „đir z bičikletom“ se mogu prijaviti svi rekreativni biciklisti uz plaćanje kotizacije u iznosu od 50 kn u što je uključena okrjepa na stazi, ručak i majca, te tematska razglednica „Pedala Istrian de Dignan!“.

Podjela nagrada je u 16 sati u prostorijama Ekomuzeja. Dodatne informacije i prijave mogu se dobiti na info@istrian.org.

Također će se predstaviti mala izložba starih škaluna za branje maslina. Bit će tu i izložba replika kažuna izrađenih prema postojećim kažunima Vodnjanštine autora Stanka Cetine. Uz svaku repliku bit će prikazana i fortografija postojećeg kažuna. Za djecu je posebno organiziran program pod nazivom Lov na blago koji počinje u 16.30 sati, a o cijelom bogatom programu možete više pročitati na www.vodnjan.hr .

Rezultati ocjenjivanja maslinovih ulja i vina

U nastavku konferencije naglašeni su ovogodišnji rezultati ocjenjivanja maslinovih ulja i vina. Sve je veći broj prijavljenih maslinovih ulja na ovogodišnjoj 23. Smotri maslinovih ulja područja Istre i Kvarnera, ali i vina ovog specifičnog i ponekad vinski neistraženog područja južne Istre na 24. Smotri vina južne Istre. Od maslinovih ulja komisijom je uzorkovano u podrumima i punionicama maslinara ukupno 105 uzoraka maslinovog ulja koja su kao i vina sva prošla kroz ruke kemijskih i senzornih analitičara Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč. „Koje je najbolje ekstra djevičansko, a koje najbolje ekološko ekstra djevičansko objavit ćemo u nedjelju ujutro, a kroz njih će nas na vođenoj degustaciji u 15 sati provesti Vesna Marangon i „Capo Panel“ Goran Muhlstein. Ukupno je pristiglo i prikupljeno 41 vino, ocjenjivano u četiri kategorije; bijela i crna suha te desertna i pjenušava vina koja čine zanimljivu paletu sorata i godina s terroirom južne Istre. Kroz najbolja od njih, od aperitiva do deserta provest će nas Filip Savić, aktualni najbolji hrvatski sommelier na vođenoj degustaciji u 12 i 13 sati. Prijave za degustacije zaprimaju se do popunjavanja mjesta,“ istaknula je Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio ispred udruge Agroturist kao jednog od organizatora Dana ulja i vina.

Dan ulja i vina nudi posjetiteljima i mogućnost edukacije te informiranja o važnim temama. Tako će u nedjelju moći poslušati od 17 sati dr.sc. Marin Krapac s temom „Očuvanje vode u tlu, navodnjavanje maslina i utjecaj vode na karakteristike maslinovog ulja“, a u 17.30 sati dr. sc. Danijelu Poljuha koja će govoriti na temu „Od maslinika do laboratorija i natrag: Znanost i tehnologija u službi (pre)poznavanja naših sorti maslina“. Zadnje predavanje u 18 sati imat će dr. sc. Sanja Radeka i to pod nazivom „Malvazija istarska prepoznatljivi prekogranični proizvod – odrednice različitih stilova vina Malvazije“.

MTB utrka

Na kraju konferencije predstavljena je vrlo interesantna MTB utrka koju je najavio predsjednik Sportske zajednice Grada Elvis Marić: “Na naše veliko zadovoljstvo ova će se utrka održati na našem području po prvi put. Utrka je nastala uspješnom sinergijom svih suorganizatora: MTB kluba Adrenalina, Turističke zajednice Vodnjana, Sportske zajednice, Grada Vodnjana i Agroturista”. “eXtravergine MTB maraton” utrka je rekreativnog karaktera a sudjeluju svi koji se prijave putem web stranice www.adrenalina.hr ili direktno na dan utrke od 7.30 do 10.20 sati na lokaciji Šalvela (Vodnjan – izlaz prema Rovinju) gdje je ujedno i start utrke u 11 sati. Prvih 250 prijavljenih dobija u startnom paketu i sponzorski ruksak za bicikliste te je organizator osigurao osvježenje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa