Istarski obrtnici ne protive se uvođenju fiskalnih blagajni, ali ne žele snositi trošak njihovog uvođenja

0

Obrtnička komora Istarske županije ne protivi se uvođenju fiskalnih blagajni, što je predviđeno u prijedlogu Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, ali smatraju da trošak njihovog uvođenja ne smije pasti na teret obrtnika, koji su već bili primorani ulagati u informatičku opremu.

„Trošak uvođenja fiskalnih blagajni, u vremenu gospodarske krize u kojem živimo, zasigurno ne bi mogao podnijeti dobar dio obrtnika koji i onako teško posluju, te bi efekt zasigurno bio negativan. Uvođenje novog financijskog opterećenja, umjesto najavljenog poticanja razvoja gospodarstva, sigurno će imati negativnog utjecaja kako na broj obrta, tako i na zaposlenost. Slično se dogodilo u Bosni i Hercegovini i Srbiji, gdje veliki broj obrtnika nije mogao podnijeti taj trošak i zatvorio je svoje obrte.

Uvjereni smo da bi kvalitetnije rješenje bilo da Vlada nastoji proračunske potrebe zadovoljiti na način da rješava probleme neregistriranog obavljanja djelatnosti i neplaćanja. Sustavnim rješavanjem problema rada na crno postigao veći efekt u punjenju proračuna, jer bi se (uz kazne koje bi se naplatile za nelegalno obavljanje djelatnosti) obrtnici i mali poduzetnici koji legalno posluju oslobodili nelojalne konkurencije, bolje poslovali, te time plaćali više poreza na dohodak i poreza na dodanu vrijednost.

Veliki dio problema, među kojima je i mali promet gospodarskih subjekata, nastao je zbog dugogodišnjeg toleriranja neplaćanja, kojega su najčešće žrtve upravo najmanji gospodarski subjekti – obrti“, stoji u priopćenju Obrtničke komore Istarske županije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa