Kreće energetska obnova zgrade Osnovne škole Marije i Line u Umagu

0
Projekt energetske obnove zgrade prvenstveno je nužan obzirom na toplinske gubitke u trenutnom sustavu grijanja zgrade
Projekt energetske obnove zgrade prvenstveno je nužan obzirom na toplinske gubitke u trenutnom sustavu grijanja zgrade

U okviru Projekta „Umag – grad djece 2010.-2020.“, 10. svibnja u prostorima Osnovne škole Marije i Line svečano je potpisan Ugovor o energetskoj obnovi dijela zgrade OŠ Marije i Line, između Grada Umaga te izvođača radova Staklo Dom. Riječ je o prvoj fazi projekta investicije u zgradu škole. Tako su gradonačelnik Vili Bassanese te direktor izvođača Ranko Bartulović svojim potpisima službeno pokrenuli početak ove značajne investicije.

Projekt energetske obnove zgrade prvenstveno je nužan obzirom na toplinske gubitke u trenutnom sustavu grijanja zgrade, a u konačnici u cilju postizanja što veće racionalizacije uporabe energije. Dakle, osnovni je cilj smanjiti potrošnju energije za grijanje i hlađenje zgrade, ali i produljiti vijek trajanja zgrade, smanjiti troškove održavanja te podići kvalitetu i komfor prostora. Građevinske mjere energetske obnove u kombinaciji sa strojarskim mjerama u konačnici će rezultirat uštedom energije od 51%.

Vrijednost navedene investicije, koja će se odvijati u nekoliko faza, iznosi preko 7 milijuna kuna, a to se odnosi na ukopnu rekonstrukciju, odnosno izvedbu toplinske izolacije pročelja, rekonstrukciju i ugradnju vanjske stolarije, rekonstrukciju kosog i ravnog krova te uvođenje plina. Mjere energetske učinkovitosti koje će se ovim projektom provoditi bit će usmjerene na postizanje ušteda u potrošnji energije i troškova energenata te smanjenja emisije CO2.

U prvoj fazi, u svrhu povećanja energetske učinkovitosti, odnosno postizanju energetskih ušteda, izvodit će se radovi rekonstrukcije i izvedbe toplinske izolacije pročelja zgrade, rekonstrukcije i ugradnje vanjske stolarije, rekonstrukcije, odnosno izvedbe toplinske izolacije stropa iznad vanjskog zraka te zamjene dotrajale keramike.

Izvodit će se radovi na dijelu zapadnog krila, gdje će se zamijeniti najveće staklene površine radi zadržavanja ugodne temperature u zimskom periodu, ali i u periodima visokih vanjskih temperatura.  Zamijenit će se dio vanjske stolarije koja nije mijenjana od izgradnje škole, 1983. godine. Ujedno, izvest će se rekonstrukcija pročelja i stropa u vanjskom dijelu, čime se postiže najveća ušteda energije. Nadzor nad provođenjem radova provod Učka konzalting Pazin. Ovom se investicijom nastavlja sustavno s provođenjem Projekta „Umag – grad djece 2010.-2020.“, čijom će se potpunom realizacijom osigurati najviši uvjeti i standardi za najmlađu generaciju naše zajednice.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa