Svečano otvoren 10. Monte Librić

0
S otvorenja Monte Librića
S otvorenja Monte Librića

Jubilarni, 10. festival dječje knjige Monte Librić svečano je otvoren 24. travnja u Zajednici Talijana Pula-Circolo. U programu koji su pripremili redatelj, prodekan Umjetničke akademije u Osijeku, Puljanin s osječkom adresom, Robert Raponja sa svojim asistentima Katicom Šubarić i Hrvojem Seršićem, sudjelovali su osječki studenti glume i lutkarstva. Cijeli ovogodišnji Monte Librić, koji se održava u Zajednici Talijana Pula od 24. do 30. travnja, naime, realizira se u suradnji s Umjetničkom akademijom u Osijeku.

Uz glumu, pjesmu, ples i lutkarske animacije, prilagođene djeci, te knjige kao „protagoniste“ budući da je tema ovogodišnjeg Monte Librića „Lutka i ja, 2 + 2“, isprepletali su se pozdravni govori uzvanika. - Opet se stvorilo osmo pulsko brdo, rekli su glumci u predstavi, izvedenoj po tekstu Mladena Kušeca, posebnog gosta Monte Librića, koji se i sam predstavio okupljenoj publici. - Ponosni smo domaćini ove manifestacije već šestu godinu zaredom, a veseli nas i suradnja s osječkom Umjetničkom akademijom, rekao je u ime suorganizatora predsjednik Zajednice Talijana Pula Fabrizio Radin. Dožupanica Istarske županije Giuseppina Rajko zaželjela je još mnogo Monte Librića. Zahvale su upućene i Ministarstvu kulture, Pučkom sveučilištu u Trstu i njegovom ravnatelju Fabriziu Sommi, kao i dekanici osječke akademije Heleni Sablić Tomić, koja je također pozdravila okupljene.

- Pred nama je još jedan Monte Librić, i budući da je to deseti, jubilarni, posebno me veseli. Drago mi je da smo kao temu odabrali lutke, i da tu sudjeluju ovi sjajni mladi ljudi iz Osijeka pod mentorstvom Roberta Raponje, a u brojnim programima sudjeluju i studenti Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti s pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile. Hvala sponzorima, pokroviteljima i partnerima, rekla je direktorica Monte Librića Slavica Ćurković. Na kraju predstave, deseti Monte Librić otvorio je gradonačelnik Pule Boris Miletić.  Istaknuo je da je teško povjerovati da je Monte Librić stigao već do desete obljetnice, da je vrijeme jako brzo prošlo uz kvalitetne programe te manifestacije.

- Djeco, čitajte knjige, jer knjige imaju moć da svaki put kada ih iznova pročitamo drukčije doživimo. Eto, sada sam ponovno pročitao sa sinom, učenikom četvrtog razreda, poznatu knjigu "Emil i detektivi" i nakon toliko godina, posve sam je drukčije doživio, rekao je Miletić te proglasio festival otvorenim. Među brojnom publikom bila su djeca polaznici pulskih vrtića i učenici osnovnih škola te mnogo odraslih gledatelja. Na Monte Libriću će se svaki dan, do nedjelje, održavati jutarnji i poslijepodnevni  programi za djecu. Literarna djela bit će interpretirana uz pomoć kazališnih formi i lutaka.

S Umjetničke akademije u Osijeku na Libriću sa svojim lutkama sudjeluje scenografkinja Librića Saša Došen, kao i Stanislav Marijanović, autor ilustracije koja krasi plakat i sve materijale ovogodišnjeg Monte Librića. S Odsjeka za kazališnu umjetnost stižu studenti i profesori koji su osmislili lutkarski Librić. Mnogobrojne kreativne radionice za djecu, kao i one za učitelje i odgajatelje posvećene su ovogodišnjoj temi - lutkama. I u ovom segmentu Monte Librića ističe se Umjetnička akademija u Osijeku te njeni profesori i asistenti Livija Kroflin, Hrvoje Seršić, Katica Šubarić, kao i Puležan s osječkom adresom Nenad Pavlović. Još jedna Puležanka s osječkom adresom, glumica Petra Blašković, autorica je kazališne priče o ljepoti jednostavnosti, nazvanoj Recikl(art)aža, a osim nje izvodi je i glumac Antonio Jakupčević.

I talijanski program je vrlo bogat, a ove godine dolaze nagrađivana autorica Anna Vivarelli koja je napisala više od 50 knjiga za djecu i Stefano Bordiglioni, prava zvijezda kad je riječ o dječjim piscima u Italiji. On je ne samo pisac, već i poznati autor televizijskih emisija za djecu na RAI3. Dolaze također Giulio i Giovanni Settimo s poetičnom kazališnom predstavom "Priča u b-molu". Talijanski program obogaćen je nizom kreativnih radionica na talijanskom jeziku za djecu i učitelje, filmskim programom, kazališnim krokijima. Talijanski dio programa financira Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije, putem Konvencije potpisane s Talijanskom unijom.

U tradicionalnom programu Piknik s autorom sudjelovat će: Stanislav Marijanović s čudnovatom "jezičnom" slikovnicom "Ribalica", Davor Schunk sa strip romanom "Album Tomica", Nena Lončar s knjigom "Usvojili smo baku i djeda", Margareta Peršić sa slikovnicom "Srce na štapu", Corina Ana Penić s detektivskim romanom "Viktor i tajna družina Gromovi", Vjekoslava Jurdana sa slikovnicom na čakavici "Tončić Petešić", Andrea Petrlik Huseinović s dirljivom autobiografskom slikovnicom "Plavo nebo", te Ivana Adlešić Pervan s knjigom o odrastanju uz zvuke rock'n'rolla "Stepenice do neba", Rosie Kugli s knjigom "Priča o pobjedi", o životnom putu plivačkog prvaka Gordana Kožulja. Program Libar po našu posvećen je pulskim i istarskim autorima i temama. Ove godine u njemu gostuju Milena Joksimović i Vibor Juhas, autori pop-up slikovnice "Gladijatori" i Tatjana Pokrajac Papucci s poetskom slikovnicom na čakavici "Iščen bičve".

Monte Librić okuplja 60 hrvatskih nakladnika koji u Pulu dolaze sa svojim najnovijim naslovima za djecu. Velik izbor knjiga nadopunjavaju nakladnici iz Italije. Organizator manifestacije je Sa(n)jam knjige u Istri, suorganizatori su Castropola i Zajednica Talijana Pula, pokrovitelji su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Pula, Istarska županija, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije putem Konvencije potpisane s Talijanskom unijom, Talijanska unija te Pučko sveučilište u Trstu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa