Izložba vina

U Gračišću vina sve bolja, mladih vinara sve više

0
Svi zlatnim medaljama nagrađeni vinari na Izložbi vina Gračišće
Svi zlatnim medaljama nagrađeni vinari na Izložbi vina Gračišće

Općina Gračišće organizirala je na uskrsni ponedjeljak, 17. travnja, dvadeset i četvrtu godinu za redom Izložbu vina Gračišće. Posjetiteljima se na degustaciju nudilo 252 vina iz podruma 84 vinara. U devet konoba točilo se ukupno 147 uzoraka bijelih vina, a u šest konoba ukupno 93 uzorka crnih i 12 uzoraka ružičastih vina. U posebnoj konobi izlagali su gosti iz Sv. Ivana Zeline, vinari iz slovenske općine Mokronog-Trebelno i vinari iz Mađarske, a ove su godine zaseban prostor za prodaju vina dobili i najvjerniji izlagači na izložbi.

Načelnik općine Ivan Mijandrušić svečano je na pozornici uručio ukupno 42 zlatne medalje i 99 srebrnih. Na popisu Povjerenstva za senzorno ocjenjivanje vina pod predsjedanjem Sanje Radeka nalazilo se još 47 brončanih medalja i 32 počasne medalje, a isto toliko uzoraka je eliminirano. Merlot Silente 2015 proizvođača Tomaz, vino je koje dobilo najvišu ocjenu, 89,33 boda. Ovu i ostale medalje koje su Vina Tomaz osvojili preuzela je Stefani Tomaz. Malvazija San Marco 2016 iz proizvodnje OPG-a Matija Bernobić s 87,67 bodova najbolje je ocijenjeno bijelo vino.

Sveukupno gledajući, radi se o jako dobrim rezultatima budući da zlatne i srebrne medalje ukupno čine 56 posto svih zaprimljenih vina. Prošlih godina zamjetan trend pojave mladih vinara ove je godine u potpunosti prevladao, a mladost je prevladavala i među posjetitejima.  

Također kao i prošlih godina, vrijeme se šalilo s izložbom: ujutro sunčan dan u rano poslijepodne pretvorio se u obIačan, a kiša je u jednom trenutku natjerala publiku da potraži zaklon. Nije dugo trajalo i do podjele diploma sunce je opet obasjalo Gračišće. Tijekom dana goste su po ulicama, uz štandove s gastrnomskom ponudom, zabavljali narodni svirači, a navečer, nakon zatvaranja konoba, koncert su održali Ribalta band i Night Express. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa