pazite što kupujete

Rekla da je janjetina iz Istre, a bila iz Makedonije

0
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Cijene janjetine na riječkoj tržnici kreću se inače od 69,90 kuna pa do 75 kuna za kilogram. Tako smo u mesnici »Slivnica« Ante Ćurkovića pronašli istarsku janjetinu po cijeni od 74,90 kuna, u »Boškarinu« također je janjetina iz Istre, a cijena joj je 75 kuna, u mesnici »Smrekar« velebitska ima cijenu od 74 kune, mesnica »Dalmacija« nudi krčku janjetinu također po 74 kune, mesnica »Damjan« janjetinu iz Svetog Ivana Zeline, proizvođača Martinjak, s istaknutom deklaracijom datuma klanja i rokom upotrebe, cijeni 72,90 kuna po kilogramu, a u mesnici VIMIS janjetina iz Like je po 69,90 kuna, donosi riječki Novi list.

Janjetina, s deklaracijom »domaća«, stigla je u Plodine i u Billu i cijena joj je 50 kuna po kilogramu, dok se na placi može naći janjetine s upisanim različitim mjestom »rođenja«: Cres, Istra, Krk, Lika, Sveti Ivan Zelina, Podvelebit, ali i – Makedonija. Da treba dobro paziti što se kupuje i čitati ono što sitnim slovima piše na deklaraciji, uvjerili smo se na jednom prodajnom mjestu gdje je prodavačica, na pitanje o porijeklu janjetine koju prodaje, kao iz topa odgovorila da je – iz Istre. No, ne budi lijen, uložili smo napor i pročitali deklaraciju koja je visila na janjećem vratu i pronašli, napisano sitnim slovima, da je zemlja porijekla janjetine – Makedonija, piše riječki Novi list.

Ciparski krumpir bolji od egipatskog, ali bit će i pazinskog

Stari krumpir je »out«, iako izradu njoka ne može zamijeniti mladi. Na riječkoj placi uglavnom se trenutno nudi ciparski i egipatski, domaćeg, hrvatskog mladog krumpira još uvijek ima u vrlo malim količinama, a prvi će stići iz Istre, okolice Pazina i Dalmacije, iz okolice Zadra. Cijena ciparskom je 10 kuna, egipatskom nešto manja, između 6 i 8 kuna, ali čujemo od prodavača da je ciparski daleko kvalitetniji i ukusniji. Mladi krumpir smo u Lidlu našli po devet kuna, podrijetlom iz Cipra, a u Konzumu je egipatski po pet kuna za kilogram, piše Novi list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa