Jakovčić: Protesti u Srbiji ukazuju na nužnost dijaloga

0
Foto: Twitter
Foto: Twitter

Probleme na koje ukazuju prosvjednici u Srbiji treba riješiti dijalogom vlasti i opozicije, istaknuo je 12. travnja europarlamentarac Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) u obraćanju sudionicima skupa Dijalog između mladih iz Hrvatske i Srbije održanom u Europskom parlamentu. „U Europskom parlamenti krajnje pomno pratimo događanja u Srbiji nakon predsjedničkih izbora. Nema nikakve dvojbe da masovni protesti na ulicama Beograda, Novog Sada i u nekim drugim gradovima odražavaju raspoloženje nemalog dijela javnosti, pogotovo mladih. Tu činjenicu svatko mora uzeti u obzir”, kaže Jakovčić.

Protesti pokazuju da postoje politički zahtjevi koji su potaknuti i lošom gospodarskom situacijom, osobito nedostatkom perspektive za mlade građane. „Vlasti u Srbiji o tim porukama moraju krajnje ozbiljno razgovarati s opozicijom”, poručio je Jakovčić. Za Europski parlament su sloboda medija i izražavanja postulat demokracije. No i priznavanje izbornih rezultata isto je tako temelj demokracije, dodaje Jakovčić.

„Izbori u Srbiji su provedeni uz neke pojave koje se mogu smatrati neregularnostima. No smatram da se krajnji rezultat nedavnih izbora ne može dovesti u pitanje temeljem pojedinačnih slučajeva neregularnosti. Sličnim sam primjerima neregularnosti osobno svjedočio i na izborima u Hrvatskoj”, rekao je Jakovčić.

„Stabilnost Srbije nam je vrlo važna. Plašimo se da ne dođe do težih ekscesa jer su, u ovom trenutku, osjećaji u dijelu javnosti pomiješani. Vjerujem da dijalog nema alternative”, poručio je Jakovčić skupini mladih iz Srbije i Hrvatske koji su posjetili Europski parlament.

„Pozivam i vlast i opoziciju u Srbiji na otvoreni dijalog u europskom duhu. U te se razgovore može, ako se za to ukaže potreba, uključiti Europski parlament i druge institucije EU-a kako bi se iznašlo rješenje za probleme otvorene nakon nedavnih predsjedničkih izbora”, zaključio je Jakovčić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa