Sjedinjenje s Hrvatskom proglašeno istarskim događajem 20. stoljeća

0
Svečanost obilježavanja Dana Istarske županije započela je polaganjem vijenca na središnjem spomeniku u Parku narodnog ustanka.
Svečanost obilježavanja Dana Istarske županije započela je polaganjem vijenca na središnjem spomeniku u Parku narodnog ustanka.

Rujanski događaji iz 1943. godine kada su Istra, Rijeka, Zadar i otoci sjedinjeni s domovinom Hrvatskom, proglašeni su 26. rujna u Pazinu, gdje je prije 68 godina odluka o sjedinjenju i donesena, događajem prošlog stoljeća. Deklaracija je prihvaćena na svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije i Saveza antifašističkih boraca.

„Svjetsku političku i ekonomsku scenu potresaju mnogobrojni događaji, koji svijet mijenjaju iz dana u dan, no jedno je uvijek sigurno: neovisno o svim promjenama svjetski poredak niknuo poslije Drugog svjetskog rata još uvijek čuva globalne svjetske odnose i vrijednosti. Upravo ta činjenica pokazuje koliko je otpor i pobjeda nad fašizmom bila presudna za slobodu čovječanstva. U svemu tome je naša mala Istra odigrala svoju značajnu ulogu na koju možemo biti posebno ponosni. Zato se i danas podsjećamo svih ljudi i svih događaja koji su nam omogućili slobodu kao najveću vrijednost. U tome leži snaga i žive poruke Rujanskih događanja 1943. godine“, kazao je na početku svog prigodnog govora istarski župan Ivan Jakovčić, na svečanoj sjednici Skupštine Istarske županije u Velikoj koncertnoj dvorani pazinskog Spomen doma, koju je otvorio predsjednik Dino Kozlevac.

„Danas već možemo sa stopostotnom sigurnošću tvrditi da ćemo ostvariti sva ključna obećanja koja smo građanima Istre dali. Pred nama je završetak izgradnje Istarskog cestovnog Y, intenzivni su radovi na plinofikaciji Istre, započeli smo s velikim ulaganjima u zaštitu od otpadnih voda kroz istarski vodozaštitni sustav i kroz projekt Jadran. Također očekujemo značajna bespovratna sredstva iz europskih fondova za potrebe izgradnje kanalizacijskog sustava u našim općinama i gradovima, startamo i s izgradnjom regionalnog centra za gospodarenjem otpadom na Kaštijunu“, nabrojao je Jakovčić i dodao da se, neovisno o svjetskim poremećajima, istarsko gospodarstvo pokazalo snažnim i vitalnim.

Istarski župan je, govoreći o rastu konkurentnosti gospodarstva i otklanjanju nezaposlenosti, istaknuo da se napokon uspjelo s raspisivanjem međunarodnog natječaja za tri lokacije na Brijunskoj rivijeri. „Tako će napokon napuštena bivša vojna područja omogućiti novi gospodarski uzlet. Neovisno o ekonomskim globalnim trendovima vjerujem u uspjeh natječaja. Uspijemo li osigurati ulagače u ove tri lokacije Pineta, Hidrobaza i Sv.Katarina-Monumenti, otvaramo put drugim ulaganjima i to ne samo na Muzilu i Brijunskom otočju, već će sve to neophodno pratiti i ulaganja u pulsku zračnu luku“, naglasio je župan Jakovčić.

Hrvatsku i istarsku himnu izveo je zbor Roženice.
Hrvatsku i istarsku himnu izveo je zbor Roženice.

U nastavku prigodnog izlaganja Jakovčić se osvrnuo i na socijalne programe, a pogotovo zdravstveni program, poznat kao Plan za zdravlje Istarske županije, koji je omogućio mnogim našim sugrađanima brigu o njima. „Ponosni smo na dobivenim priznanjima, ali ipak, dok god ne izgradimo novu pulsku bolnicu ne možemo razriješiti najteže pitanje istarskog zdravstva. Očekujemo od Vlade brzo izdavanje državnih jamstva, kako bi nastavili proceduru koja će nam napokon omogućiti izgradnju te tako željene bolnice. Zato i danas ne mogu razumijeti kako Nezavisna lista Plinija Cuccurina u ovoj Skupštini, jedina nije podržala i nije glasala za izgradnju nove pulske bolnice“, rekao je Jakovčić i posebno naglasio da je nova pulska bolnica jedino još neostvareno obećanje koje je dato građanima Istre i od kojeg ne odustaje.

Na kraju svog govora Ivan Jakovčić se osvrnuo i na parlamentarne izbore koji slijede u Hrvatskoj te ulazak Hrvatske u Europsku uniju. „Očekujem da ćemo zajedno s budućom Vladom RH nastaviti i završiti sve ključne istarske projekte i programe. Ističem da posebno očekujemo suradnju na učvršćivanju i jačanju istarskog regionalnog identiteta kroz decentralizaciju, regionalizam i implementaciju ustavnog principa supsidijarnosti“, kazao je Jakovčić i još jednom čestitao građanima Istre Dan Istarske županije „sa željom da se podsjete na našu slavnu prošlost, ali da istovremeno zajednički sudjelujemo u kreiranju naše budućnosti“.

Inače, svečanost obilježavanja Dana Istarske županije započela je polaganjem vijenca na središnjem spomeniku u Parku narodnog ustanka, promenadnim koncertom Puhačkog orkestra te otvaranjem izložbe „Spomen dom sjedinjenja i slobode – 1981.-2011“, nakon čega je slijedila svečane sjednice Skupštine Istarske županije. (Tekst: Eleonora Vlačić, foto: Nenad Čakić)

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

VANJSKI RADNIK/VANJSKA RADNICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

PEKAR/PEKARICA PIZZE

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ODGOJITELJ/ODGOJITELJICA ZA RAD S DJECOM

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHINJSKI RADNIK/RADNICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA