Jakovčić: Divlja odlagališta riješiti EU novcem s lokalnim vlastima

0

Europska komisija mora odlučno rješavati problem divljih odlagališta opasnog otpada koja ugrožavaju zdravlje građana i okoliš, istaknuo je zastupnik Ivan Jakovčić (IDS-ALDE) u Strasbourgu 7. travnja u raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Raspravu su potaknuli talijanski zastupnici zbog ilegalnog odlaganja ogromnih količina toksičnog otpada u okolici Napulja.

„Izražavam solidarnost s talijanskim prijateljima koji žive u regiji Campania. Na području Terra del fuoco nalazi se približno dvije tisuće iznimno onečišćenih lokacija koje izravno ugrožavaju život dva i pol milijuna građana. Stanovnici tog područja izloženi su toksičnim požarima i umiru od raka”, rekao je Jakovčić. Ugroženo područje obuhvaća 57 općina između Napulja i Caserte, a točna lokacija toksičnog otpada nije poznata. Sve upućuje na to, kaže Jakovčić, da se radi o organiziranom kriminalu i potpuno neodgovornom odlaganju otpada na divljim odlagalištima koja u iznimno visokoj mjeri ugrožavaju javno zdravlje.

„Zastrašujuća je činjenica da sustav zdravstva ne može pružiti učinkovitu pomoć stanovnicima tog područja. Toksični požari posebno ugrožavaju zdravlje djece i njihov normalni razvoj.” Tim ljudima može se pomoći širokom akcijom regionalnih i lokalnih vlasti uz korištenje sredstava iz EU fondova, naglasio je Jakovčić. Na primjeru svoje Istre objasnio je model učinkovitog saniranja ilegalnih odlagališta otpada. 

„Osobno sam radio na identificiranju i saniranju 46 divljih odlagališta otpada smještenih uzduž hrvatsko-slovenske granice. Zajedničkim prekograničnim projektima, uz korištenje europskih fondova, uspješno saniramo ta odlagališta. U stvaranje katastra s preciznim lokacijama divljih odlagališta uključili smo nevladine udruge koje brinu o zaštiti okoliša, izviđače i planinare. To je bio preduvjet sustavnog rješavanja tog ekološkog problema.”

Ta iskustva iz Istre ukazuju na potrebu uske suradnje s lokalnim vlastima, rekao je Jakovčić. „Bez aktivnog sudjelovanja općina i gradova, ni nacionalne ni regionalne vlasti, a pogotovo europske vlasti, ne mogu se nositi niti riješiti takve probleme. Europski će novac biti iskorišten na pravi način samo u partnerstvu s lokalnim vlastima i nevladinim udrugama”, ističe Jakovčić. „Vrijeme je da napokon napravimo katastar lokacija divljih odlagališta opasnog otpada na području Europske unije, ali i u zemljama-kandidatkinjama koje će, nadam se uskoro, postati dio naše obitelji”, poručio je Jakovčić. Upozorio je i na ozbiljan ekološki problem izazvan odlaganjem vojnog otpada u Jadransko more o čemu se, kaže, premalo govori. „Pozivam Europsku komisiju da se, potaknuta slučajem talijanske regije Campania, ozbiljno uhvati u koštac s divljim odlagalištima opasnog otpada na području EU”, zaključio je Jakovčić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa