Vodnjanski župnik naplaćuje ulaz u crkvicu svete Foške

1
Crkvica svete Foške kraj Vodnjana
Crkvica svete Foške kraj Vodnjana

Cijena ulaznice 20 kuna - neuobičajeno za crkvu, ali moguće. Tolika je cijena ulaznice za crkvicu svete Foške između Barbarige i Vodnjana. Cijenu je odredio vodnjanski župnik Marijan Jelenić, koji kaže da se naplaćuje oslikani prikaz Uzašašća iz XII. stoljeća. Kaže da mu novac treba za održavanje crkve no, vjernici se ne slažu, a negoduju i svećenici, donosi RTL televizija.

"Zato da imamo neki filter, želimo svakog neozbiljnog čovjeka koji bi bilo kakvu agresiju radio u crkvi udaljiti iz crkve. Agresija je dolazit sa psima u crkvu, agresija je dolazit nepristojno obučen", izjavio je Marijan Jelenić, župnik.

No, ulaznicu treba platiti i kada se u crkvi želite samo pomoliti, a nije vrijeme mise. Tako je od ljetos.

"Ja mogu razumjeti da treba novca, ali treba na neki drugi način doć do toga da ljudi daruju. A ne da se naplaćuju, jer to je dobro zajednice", kazala je mještanka Vodnjana Ana Špehar.

"Neka dođe u crkvu u posjet vidjet familija, mama, tata dvoje djece ili unučad, to dođe 80 kuna. Koliko se kruha za to može kupiti", kaže Gianni Pačić iz Mednjana.

Župnik za kritike ne mari - do sada je, kaže, od ulaznica prikupio četiri tisuće kuna.

"Ministarstvo kulture je obnovilo crkvu, ali mi je moramo uzdržavati, mi je moramo čistiti, čuvati i drugo, drugo gledajte… crkva je na osami. Ja pitam, ja pitam svima koji nam prigovaraju. Tko će doć čuvati deset sati na dan crkvu po zimi, po kiši, bez grijanja, bez ičega, da bi tamo došao besplatno. Tko?", pita se Jelinić.

Vlč. Marijan Jelenić

Crkva Svetog Ivana Krstitelja u Rijeci je otvorena za svakoga.

"Isus je sam rekao dođite k meni svi vi izmoreni, opterećeni, ja ću vas odmoriti. Stoga, to je mjesto molitve i zato vrata crkve su otvorena za vjernike, ali ne samo za vjernike nego za sve ljude koji traže Boga", kazao je Kristijan Zeba, prvostolni dekan Riječke nadbiskupije.

Naplaćivanje ulaska u crkvu ne odobrava.

"Crkva to ne bio smjela radit po tom pitanju, a ako se unutra nešto znamenito čuva ili drži onda to mora bit propisano određenim dekretom", dodaje Zeba.

U crkvu Svete Foške oduvijek su, kažu mještani, bili dobrodošli svi i žele da tako i ostane, donosi RTL

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa