latus

U mljekari u Žminju glavne su žene a radi se po receptu none Šantine

0
Maja i Sandi Orbanić (foto: Jutarnji list)
Maja i Sandi Orbanić (foto: Jutarnji list)

Obitelj Orbanić u mljekari Latus od domaćeg mlijeka proizvodi samo ono što bi dala jesti vlastitoj djeci. Okus domaćeg mlijeka i sira nemjerljiv je s bilo kojim industrijskim. To znaju svi oni koji su ikada imali prilike piti i jesti one prave prirodne proizvode, a posebno oni koji su na tako nečemu odrasli. Dobar i zdrav sir, jogurt ili vrhnje bez ikakvih aditiva i industrijskih sirovina rade mnoga gospodarstva i domaćinstva u nas, a jedno takvo nalazi se u Gornjim Orbanićima pokraj Žminja. U tom istarskom selu sedmeročlana obitelj Orbanić već generacijama ima svoj uzgoj krava i sve što proizvode radi se isključivo od mlijeka, piše Jutarnji list.

Primjerice, u jednoj litri njihova jogurta nalazi se i jedna litra mlijeka. To bi se trebalo podrazumijevati i vrijediti za sve mliječne proizvode na našem tržištu, no nažalost nije uvijek tako. Ova mala obiteljska manufaktura pod imenom Latus djeluje posljednjih 15 godina i stekli su status jednog od najboljih malih proizvođača. Njihova mljekara svakoga dana preradi oko 5000 l mlijeka od vlastitih krava, njih 23, te od desetak kooperanata s drugih istarskih farmi.

– Mi ne želimo biti veliki i ne želimo produljiti rok trajanja naših proizvoda. Ono što priroda da i kako ona odradi svoje, toga se držimo. To je naš put i s njega ne mislimo skretati – kažu supružnici Sandi i Maja Orbanić. Latus ima 20 zaposlenih, a u samoj proizvodnji su glavne žene, njih osam. Sve je bazirano na tradiciji, sir se i danas radi onako kako ga je radila nona Šantina. U početku je proizvodnja bila smještena na 60-ak kvadrata, dnevno se prerađivalo oko 300 l mlijeka, a malopomalo su se proširili, no tu staju, ne pretendiraju biti veći od toga, donosi Jutarnji list.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa