igor franković

Rovinj FM bit će produžena ruka građana

0
Igor Franković
Igor Franković

Radio je medij s kojim mnogi od nas počinju dan. Prati nas u autu, dok čekamo red, kupujemo u marketu, boravimo na radnom mjestu i odmaramo kod kuće. Unatoč ekspanziji elektroničkih medija, radio je bio i ostao jedini medij kojeg je moguće pratiti, a da istovremeno ne prekidamo uobičajene aktivnosti. Ne možemo istovremeno prati posuđe i gledati TV, surfati ili čitati novine, ali slušati radio možemo.

To je ujedno njegova najveća i jedinstvena prednost. Radio ne soli pamet, nego nas poput dobrog suputnika prati kroz život. Ako nam smeta, jednostavno ga utišamo, a kad ga se zaželimo, on je opet tu, spreman da zasvira i nešto nam lijepo ispriča.

Rovinj FM u godinu i pol djelovanja postao je prva lokalna radio postaja po slušanosti u Istri, odnosno treća istarska radio postaja po slušanosti. Sa svoje tri frekvencije pokriva srednju i južnu Istru. Riječ je o radiju kojeg su 10. kolovoza 2015. pokrenuli braća Ivan i Igor Franković, inače dugogodišnji radijski djelatnici.

Od samog početka dalo se naslutiti kako će biti drugačiji, odabirom tema i glazbenim usmjerenjem. Tim rovinjskog radija čine braća Ivan i Igor Franković, inače najmlađi osnivači jedne radio postaje u Hrvatskoj. Tu je i pet stalno zaposlenih te četiri honoraraca, a mi smo razgovor vodili s mlađim bratom Igorom Frankovićem.

*Prošlo je prvih 18 mjeseci vašeg djelovanja. Kažu ljudi, svaki je početak težak...
- Izuzetno sam zadovoljan, reakcije naših sugrađana i slušatelja diljem Istre naprosto su odlične. Postali smo radio kojem slušatelji vjeruju, radio s kojim se bude, smiju, ali i medij u koji naši slušatelji imaju povjerenja. Upravo to nas gura naprijed i zahvaljujući našim slušateljima, svakog dana želimo stvarati nešto novo i nešto bolje.

*Uz emisiju „Bez cenzure“, koja je postala svojevrsni istarski i hrvatski politički talk-show, biste li izdvojili još neki projekt? Naime, jedno istraživanje o hrvatskim radio postajama prije nekih 20-ak godina godina pokazalo je da domaće radio stanice funkcioniraju više kao veliki džuboksi, nego kao medijatori u raspravi o lokalnim pitanjima od javnog interesa...
- Teško je izdvojiti, jer svaki dan donosi nešto novo i nešto lijepo. Svakako smo ponosni što smo radio otvoren prema svim slušateljima bez političkih barijera.

Recimo, u 18 mjeseci djelovanja našeg radija, u emisiji 'Bez Cenzure' koju vodim i uređujem, gostovali su svi najbitniji politički faktori iz naše županije bez obzira na stranačku pripadnost a među gostima su bili i bivši predsjednici RH, Stjepan Mesić i Ivo Josipović, bivši ministar financija Boris Lalovac, bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, bivši ministri turizma Darko Lorencin i Anton Kliman te aktualni Gari Cappelli, Davor Bernardić, Zlatko Komadina, Nansi Tireli koja je smijenjena iz Laburista zbog intervjua u našoj emisiji, Ivan Pernar, Peđa Grbin, Furio Radin i mnogi drugi što zapravo govori o činjenici kako nacionalne teme koje se tiču svih nas, donosimo na lokalni nivo.

Ako me već pitate što bih izdvojio iz našeg djelovanja, onda bi to bila inicijativa koju smo pokrenuli za humanitarnu pomoć obitelji Marinić, samohranom tati šestoro djece nakon čega se pokrenula prava lavina reakcija i pomoći. Tome služe lokalni mediji, da budu produžena ruka građana.

*Po čemu se Radio Rovinj razlikuje od ostalih radio postaja?
- Meni ljudi s drugih radio postaja nisu konkurencija već kolege. Ponavljam, ne mogu niti želim ih gledati kao konkurenciju, prvenstveno jer smo drugačiji, imamo drugačije glazbeno i programsko usmjerenje i svatko od nas ima svoju publiku odnosno svoje slušatelje. Na primjeru Vam to izgleda ovako, ukoliko ja prodajem krumpire a drugi prodavači ostalo voće i povrće, onaj tko želi kupit krumpire doći će kod mene, a ukoliko žele nešto drugo, otići će kod drugih prodavača i to Vam je isti slučaj i s radiom.

*Koja su Vaša očekivanja i planovi?
- Imamo brojne planove, želimo biti među sugrađanima, slušati njihova razmišljanja i biti njihova produžena ruka. Želimo iz dana u dan stvarati nešto novo i drugačije, biti drugačiji, a pritom ostati dosljednji sebi. Također, želimo nastaviti uspješno poslovanje koje smo započeli a pritom uz slušatelje, najvažniji su nam djelatnici koji proizvode sve ono što naši slušatelji imaju prilike čuti, jer ukoliko oni nisu zadovoljni to je ono što slušatelji prvo čuju. Upravo zato smo mi ovdje na radiju kao jedna velika i sretna obitelj.

Profesionalnost, objektivnost, istinitost, pluralizam i neovisnost je ono što program Rovinj FM-a čini kvalitetnim i isti se proizvodi u skladu s najvišim produkcijskim, tehničkim i programskim standardima. U vrijeme kada mediji stvaraju sliku društva koja utječe na svakodnevno raspoloženje, želja nam je da našom programskom orijentacijom i djelovanjem promjenimo sliku i raspoloženje među ljudima i to pozitivnim primjerima u našem društvu. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa