IVAN HERAK

Prvi ministar iza rešetaka: Kriminalci su pošteniji od političara!

0
Ivan Herak
Ivan Herak

Porečan Ivan Herak, bivši ministar turizma i prvi uhićeni ministar u novijoj hrvatskoj povijesti, blizu je tome da doživi određenu satisfakciju od strane države koja ga je godinama, pokazalo se neopravdano, progonila. Gari Cappelli, aktualni šef turističkog resora, želi Heraka u svom savjetničkom timu. Istina, riječ je o neformalnoj skupini koja bi radila besplatno, ali ipak, bilo bi to veliko priznanje za Heraka, piše tportal.

Bivši ministar već je dvaput bio na korak do povratka u državni aparat, i to dok je zemlju vodila Vlada Zorana Milanovića. 'Bio sam jako blizu dviju sinekura. Jedna je bila u ACI-ju, a druga u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Ali ništa se od toga nije realiziralo. Sad postoji ideja ministra Cappellija da formira svoj savjetnički tim. U njemu bi bili iskusni stručnjaci koji bi radili pro bono, odnosno ne bi nam se ništa plaćalo. Znači, ne radi se ni o kakvom uhljebljivanju. Svatko bi se od nas bavio određenim područjem. Ja bih bio zadužen za investicije i razvoj. Sve to treba još organizirati, ali nema žurbe', objasnio je za tportal Herak.

I bez tog angažmana, ističe, ima dovoljno svog posla. Iako je u mirovini, preko svoje tvrtke Vrhjani (op.a. u 2015. nije imala prihoda, a za lani još nema podataka) bavi se investicijama u nekretnine. U procesu je dobivanja sredstava iz EU fondova za ruralni turizam. Uz to je profesor na doktorskom studiju Ekonomskog fakulteta u Osijeku. O nekakvom ozbiljnijem angažmanu u državnom sektoru i povratku u politiku, kaže, ne razmišlja.

'Za dva mjeseca napunit ću 60 godina. Istina, svakog jutra trčim i bavim se sportom. I kad pogledate ministre američkog predsjednika Donalda Trumpa, ja bih bio pionir (smijeh). Ali mislim da je vrijeme za mlađe ljude. Upravo ova savjetodavna pozicija pro bono je idealna za čovjeka u mojim godinama', misli Herak.

Posljednjih 20 godina, ističe, proletjelo mu je pred očima. S nimalo ogorčenja u glasu priča o najtežim trenucima svog života. Od 27. siječnja 2000. kada je uhićen pa sve do kraja 2011. Herak je vodio pravosudnu bitku s Državnim odvjetništvom (DORH). U tom periodu 17 mjeseci je proveo iza rešetaka te je bio prvi hrvatski ministar koji je zatvoren.

Protiv njega je vođeno ukupno 12 sudskih procesa i od svih je optužbi pravomoćno oslobođen. DORH ga je teretio za kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti te pomaganje u toj zloporabi na štetu Ministarstva turizma, donosi tportal. Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa