Flos Olei 2017

Istra po drugi put najbolja maslinarska regija svijeta

0
Nagrađeni istarski maslinari
Nagrađeni istarski maslinari

U sugestivnom ambijentu restorana Slice golfske klupske kući u Savudriji održana je 9. ožujka prezentacija prestižnog vodiča ekstradjevičanskih maslinovih ulja Flos Olei 2017, koji je drugi puta zaredom Istru proglasio najboljom maslinarskom regijom svijeta. Na svečanosti su uz brojne uzvanike, nagrađene maslinare, predstavnike JLS i direktore TZ, prisustvovali župan Istarske županije Valter Flego, direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević te osnivač, urednik i izdavač čuvenog vodiča, jednog od najutjecajnijih opinion lidera po pitanju ekstra djevičanskih maslinova ulja, Marco Oreggia koji je govorio o uspjehu Istre i istarskih maslinara.

Župan Istarske županije Valter Flego u svom je pozdravnom govoru čestitao na uspjehu svim nagrađenim maslinarima te istaknuo da je Flos Olei, drugu godinu za redom, proglasio Istru kao najkvalitetniju maslinarsku regiju svijeta obzirom na najveći broj uvrštenih istarskih etiketa. Velika je to čast, koja uz ostale laskave titule naših maslinara dokazuje da su se istarska maslinova ulja vinula do najviših razina na svjetskoj sceni i tamo se uspješno skrasila. Ovakav svjetski uspjeh zasigurno pridonosi brendiranju Istre kao gastronomske destinacije.

Nazočnima se obratio i direktor TZ Istarske županije Denis Ivošević koji je naglasio da je u ovogodišnjem izdanju na ocjenjivanje pristiglo preko dvije tisuće uzoraka iz cijeloga svijeta, odnosno pet kontinenata te da je u najuži izbor ušlo 500 uzoraka od kojih je čak 60 uzoraka iz Istre, odnosno 12 posto, što je za Istru zaista fascinantan podatak koji nije buknuo preko noći nego je rezultat predanog rada istarskih maslinara. Dodao je da je ekstradjevičansko maslinovo ulje, uz tartuf, jedan od najkonkurentnijih proizvoda Istre koji već drugu godinu za  redom našu regiju svrstava na prvo mjesto u svijetu, ispred poznate talijanske regije Toscana i španjolske Andaluzije. Uz navedeno, istaknuo je da je kultura maslinarstva u Istri izuzetno proširena, posebice u ugostiteljstvu gdje se u sve veći broj restorana usvaja standard kojim se uz specijalitete servira bar jedna bočica ekstradjevičanskog maslinovog ulja. 

Od mogućih 100, najveći broj bodova u ovogodišnjem vodiču ima talijanski poljoprivredni obrt Pruneti iz Greve in Chianti (Toscana) s ocjenom 98, a vrlo visoku ocjenu 97 iz Istre osvojili su obitelj Ipša iz Oprtlja te Olea B. B. iz Rapca. Također odličnih 96 bodova osvojili su vodnjanski OPG Matteo Belci, zatim Stancija Meneghetti iz Bala, vodnjanski uljar Tonin te Enio Zubin iz Umaga, dok su ocjenu 95 osvojili Franco Basiaco iz Buja, Chiavalon iz Vodnjana te Giancarlo Zigante iz Livada.  Osim ukupnog izvrsnog plasmana istarskih ulja, u ovogodišnjem ocjenjivanju Istra ima i dva šampiona, odnosno svjetska prvaka: ulje od masline sorte frantoio Klaudija Ipše iz Livada podijelilo je naslov najboljeg ekstradjevičanskog monosortnog maslinovog ulja intenzivne voćne arome, dok je ulje Mate transparenza marina, tvrtke Agrofin iz Savudrije, proglašeno najboljim ekstradjevičanskim maslinovim uljem umjerene voćne arome.

Također je važna vijest to da je ove godine po prvi puta u vodič uvršteno 12 novih istarskih maslinara.  Oni koji su u ovaj katalog bili uvršteni prošlih godina, ove godine imaju bolje ocjene nego ranije, što svjedoči i o dobroj maslinarskoj godini u Istri, ali i o unapređenju tehnološkog procesa proizvodnje i prerade maslina.

Denis Ivošević, Marco Oreggia i Valter Flego
Denis Ivošević, Marco Oreggia i Valter Flego

 

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

GRAĐEVINSKI/A POSLOVOĐA/TKINJA

Do: 30.09.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA

ARMIRAČ/ICA

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

ZIDAR/ZIDARICA - TESAR/TESARICA

Do: 01.10.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 10.10.2020.

NOVIGRAD-CITTANOVA, ISTARSKA ŽUPANIJA