Licul: Pulom se mora upravljati tijekom cijelog mandata

0
Mauricio Licul i Peđa Grbin
Mauricio Licul i Peđa Grbin

Na konferenciji za medije 24. veljače vezano za aktualne teme u gradu Puli javnosti su se obratili Peđa Grbin; potpredsjednik SDPH i saborski zastupnik SDP-a te Mauricio Licul, kandidat SDP-a i HSU-a za gradonačelnika Pule. "Kada smo započeli kampanju za ove lokalne izbore, pozvali smo građanke i građane Pule da razmisle o tome kako se upravljalo Pulom u protekle četiri godine, da procijene da li se njihovim gradom, ali i njihovim novcem upravljalo dobro ili ne. Građanke i građani moraju znati da grad Pula u četvrogodišnjem razdoblju raspolaže sa više od 1.500.000.000 kuna njihovog novca. Milijardu i pol kuna su teški gradski proračuni Pule u četverogodišnjem razdoblju i to bez Plinare, Herculanee, Vodovoda, Pulaprometa... I svejedno se u gradu ne može ništa napraviti." poručili su.

Grbin je, ističe, podrobno proučio što je gradonačelnik Miletić obećavao pred lokalne izbore prije četiri godine. Naglasio je da jedino što je realizirano projekti koje je financirala država, kao što je kružni tok u Šijani, nastavak izgradnje kanalizacije ili studentski dom. Od onoga što je trebao napraviti Grad, ništa nije ostvareno, rekao je Grbin. "Tek su se par mjeseci prije izbora probudili i krenuli raditi Trg kralja Tomislava i raspisali natječaj za bazen. Ali mali! A što se novac troši na jumbo plakate kojima se reklamira obnavljanje fasada novcem građanki i građana, umjesto da se te fasade doista i obnavljaju, nikom' ništa! Ne poduzima se nikakav bitan napredak s odvodnjom kako bi grad prestao plivati prilikom svake ozbiljnije kiše. To također, izgleda, nikoga u Gradu ne tišti", istaknuo je Grbin. Pozvao je stoga još jednom sve građanke i građane Pule da sami ocijene upravlja li se gradom dobro ili ne. Ako je njihov odgovor nakon što pogledaju gradske fasade, provozaju se ulicama ili čekaju na upis u gradski vrtić ne, alternativa postoji. To je, vjeruje Grbin, budući gradonačelnik Pule Mauricio Licul.

A Licul se danas obratio ovim riječima: "Pulom se mora upravljati tijekom cijelog mandata. Financiranje će, osvojimo li vlast, biti transparentno te će građani znati na što se troši njihov novac. A što je najvažnije neće biti dodatnih i ponovljjenih prekopavanja za gotovo svaki infrastrukturni projekt koji se izvodi u mom i vašem gradu. To znači da će se u jednome potezu i koordinirano ispod naših ulica postavljati sva potrebna infrastruktura i neće biti već pomalo apsurdnih ponovljenih zakrpa zakrpi. Svake ćemo nove godine mandata obavijestiti građane što smo sve napravili, a ne samo zadovoljavati zakonske okvire ponavljajući što sve trebamo, moramo ili hoćemo napraviti, već pošteno i korektno reći ljudima što je sve  uređeno, u konačnici i njihovim novcem. A vjerujte, naš će rad biti vidljiv u svakom kutku  ovog grada. I to konstantno, ne samo pred izbore."

"Podastirem samo neke primjere onog što je već trebalo biti učinjeno u prostoru, a nije: kružni tok na vrhu Omladinske ulice i rješavanje ulice 43. Istarske divizije gdje nije učinjeno ništa. Izgovor su dosad bile financije i organizacija. Za jedan tzv. Zlatni kilometar pulske zaobilaznice potrošilo se 45 milijuna kn, a za drugi prihvatila ponuda od 25 milijuna kn. To je suludo, a znači da se može pametnije raspolagati gradskim novcima. I tako će i biti. Također, Pula će imati identitet urbane sredine kakvog zaslužuje zbog svoje iznimne povijesti. Jezgra grada dobit će nove, kvalitetne sadržaje i mjesta okupljanja."

"Znamo što su nekad bili Giardini. Dat ćemo šansu građanima da se izraze i dopustiti realizaciju ideja koje će Pulu učiniti uzvišenijom od predvidljivih zbivanja. Čast izuzecima. Centar Pule nisu i neće više biti fritaje kojima se narodu mažu oči i nepca. Centar Pule može živjeti punim plućima i u njega se moraju htjeti vratiti obitelji s malo djecom koje su sve, što je provjerljivo, pobjegle na periferiju grada. I oni, i studenti, i umirovljenici vape za kvalitetnije provedenim vremenom u gradu jer ono sto trenutno imamo čitava je jedna generacija ljudi koji sjede po kavama a za to oni nisu krivi, oni jednostavno nisu dobili šansu za upražnjavanje svojih ideja i kreativnosti."

Boljunčić: Tužna je neinformiranost Grbina i Licula

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa